Zlepšete si okamžitě držení těla

08.06.2023 | Zdraví

Jak na to

Když se hrbíme nebo krčíme ramena, naše tělo je špatně nastavené a zbytečně zatěžuje svaly a klouby. Časem to může vést k bolesti, únavě a poklesu energie. Správné držení těla může pomoci tyto problémy zmírnit a také zlepšit náš celkový zdravotní stav. Několik jednoduchých změn v životním stylu může mít velký význam. (1)

Například sezení na židli s dobrou bederní opěrkou může pomoci udržet páteř v rovině a zabránit hrbení. Pravidelné přestávky v sezení nebo stání mohou pomoci zabránit ztuhnutí svalů a kloubů. Také dbejte na to, abyste ramena drželi vzadu a dole, což může pomoci zabránit hrbení. (2)

Ke zlepšení držení těla může přispět také protahování a cvičení. Posilování svalů v oblasti zad a ramen může pomoci udržet naše tělo v rovině a snížit bolest. Jóga a pilates jsou také skvělá cvičení, která pomáhají situaci zlepšit, protože se zaměřují na srovnání těla a dýchání. (3)

Tipy pro zlepšení držení těla

Při stání mějte nohy od sebe na šířku ramen a váhu rovnoměrně rozloženou na obě chodidla. Hrudník mějte zvednutý a ramena vzadu a směřující dolů. Kolena příliš nepropínejte, ale mějte je mírně pokrčená. Při sezení mějte nohy rovně na podlaze a záda rovná. Nohy umístěte do pohodlné polohy a nezapomeňte použít židli s dobrou oporou zad. Nastavte si výšku sedadla tak, aby vaše lokty při psaní svíraly úhel 90 stupňů. (4)

Protahování může pomoci zlepšit držení těla tím, že uvolní zatuhlé svaly a zvýší pružnost. Zaměřte se na protahování krku, zad a ramen. Nezapomeňte nosit podpůrné a pohodlné boty. Vyhněte se botám s vysokými podpatky nebo žabkám, protože mohou způsobovat nestabilitu a špatné držení těla. (5)

Pokud máte problémy s udržením správného držení těla, jsou k dispozici i pomůcky, které vám pomohou. Například různé ortézy nebo speciální vybavení do kanceláře, které vám zajistí větší pohodlí při práci. (5)

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5889545/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5889545/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5889545/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5889545/, (5) Názor autora






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat