Antioxidanty jsou pro sportovce velmi důležité

Antioxidanty jsou ochrannou policií v každodenním boji proti volným radikálům. Proč jsou pro sportovce důležité a jak se o sebe pomocí antioxidantů můžete dobře postarat?

Sport může na jednu stranu oxidační stres zvyšovat, na druhou stranu stejně jako antioxidanty z ovoce a zeleniny před oxidativním stresem chránit. Zní to paradoxně?  

K čemu jsou antioxidanty dobré?

Pojem antioxidanty shrnuje skupinu různých chemických sloučenin, které mají mimo jiné schopnost bránit oxidaci biomolekul volnými radikály. Malí pomocníci jsou proto známí také jako lapači radikálů.

Oxidační stres z vlivů prostředí

Pokud je v těle příliš mnoho volných radikálů, dochází k tzv. oxidačnímu stresu. Z dlouhodobého hlediska to poškozuje buňky, urychluje stárnutí a podporuje řadu onemocnění. Oxidačnímu stresu se sice nelze zcela vyhnout, lze jej však snížit. Na jedné straně je způsobena každodenními metabolickými procesy, infekcemi a zánětlivými procesy, na druhé straně je způsobena vlivy prostředí. Pokud se vzdáte cigaret, vyhýbáte se nadměrnému opalování a dobře zvládáte stres, můžete svůj oxidační stres udržet na uzdě.

Antioxidanty chytají volné radikály

Další nezbytné opatření proti stresu v buňkách je přijímat dostatek antioxidantů potravou. Zachycují volné radikály a zabraňují tak oxidativnímu stresu. Ochranné látky tak udržují zdravé buňky a zabraňují tak předčasnému stárnutí a nemocem jako je arterioskleróza, Alzheimerova nebo Parkinsonova nemoc a kardiovaskulární onemocnění.

Kdy sport podporuje oxidační stres?

Cvičení je zdravé – to je jisté. Ale jak už to tak bývá, i zde je důležitá správná dávka či intenzita a stávající kondice.

Jakákoli fyzická námaha jde ruku v ruce se zvýšením spotřeby energie a zvýšenou potřebou kyslíku. V důsledku toho vždy vznikají volné radikály. Zvyšuje se oxidační stres, zvláště při neobvyklém a intenzivním stresu. Tento stres lze také vidět na závažnosti bolavých svalů, vyčerpání a náchylnosti k infekcím po cvičení.

I pro trénované tedy platí: Zejména po intenzivních jednotkách, ve kterých je oxidační stres vysoký, byste měli odpočívat a čelit stresu v buňkách spoustou antioxidačních potravin. 

Kdy cvičení působí jako antioxidant?

Kromě antioxidantů, které přijímáte potravou, si tělo vyrábí také vlastní enzymy, které vychytávají volné radikály. Produkci enzymů podporuje zejména pravidelný vytrvalostní trénink přizpůsobený vaší vlastní kondici. Proto mají tvrdě pracující amatérští vytrvalci skutečný antioxidační ochranný plášť enzymů, na rozdíl od těch, kteří do běžeckých bot nebo na kolo skáčou jen občas.

Které potraviny jsou bohaté na antioxidanty?

Nejvíce antioxidantů se nachází v ovoci a zelenině. Mnoho antokyanů najdete zejména v tmavých bobulích, jako jsou borůvky nebo arónie. Také tmavé hrozny a švestky obsahují antioxidanty. Sekundární rostlinné látky, které zajišťují efekt lapače radikálů, obsahuje i zelený čaj.  

Kurkuma je zázračný lék na všechny typy zánětů. Svým silným antioxidačním účinkem kurkumin, který obsahuje, snižuje oxidační stres v buňkách.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7697466/ - celý článek






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat