Dejte sbohem zadržování vody

Bojujete se zbytečným zadržováním vody? Ukážeme vám, jak šetrně a zdravě odvodnit tělo a velmi rychle se zbavit zbytečných kil.

Pokud si všimnete, že vaše tělo ukládá více vody, může to mít mnoho příčin. Například těhotné a starší osoby nebo ženy procházející menopauzou mají větší pravděpodobnost rizika zadržování vody. Hormonální rovnováha může také vést k zadržování vody během menstruace v mladém věku.

Ale nemoci, jako je srdeční nebo ledvinová slabost, mohou také zajistit, že voda již nebude správně odváděna pryč. Pokud se k tomu přidá nesprávná strava a příliš málo pohybu, podporuje to také zadržování vody. Všechny tyto příčiny mají společné to, že se voda ukládá tam, kde ji nejméně chcete. Obvykle jsou postižena zejména stehna, hýždě, břicho, nadloktí nebo kotníky. Zní to paradoxně, ale pokud se chcete zbavit zadržování vody, musíte hodně pít. Nejlépe vodu nebo čaj (1).

K čemu tělo potřebuje vodu

Tělo průměrného dospělého člověka se skládá ze 70 % z vody. Každý den ztrácíme vodu kůží a dýcháním. Voda v našem těle slouží jako dopravní prostředek pro širokou škálu látek. Zajišťuje, že naše krev může proudit, znečišťující látky mohou být transportovány pryč a že náš mozek funguje správně, abychom jmenovali jen několik bodů (2).

Tělo se dehydratuje dietou

Existuje několik způsobů, jak zbavit tělo přebytečné vody. Zpravidla zcela postačí, když své tělo odvodníte pomocí některých potravin. Často stačí začlenit tyto potraviny do každodenního života jen na pár dní. Naše tělo správně funguje pouze s dostatkem vody. Pokud dostatečně nepijete, vaše tělo se snaží ukládat vodu pro případ nouze. Pokud mu místo toho dáte vody dostatek, rychleji se zbaví přebytečné vody. Proto doporučujeme jíst přírodní potraviny s vysokým obsahem vody a draslíku (3).

Dehydratační potraviny

Jako odvodňující potraviny jsou vhodné okurky, melouny, ananas, jahody a chřest. Ale i artyčoky, cibule, česnek, mrkev, avokádo, brambory, a dokonce i rýže mají také odvodňovací účinek. Dále jsou to ořechy jako lískové, kešu, arašídy a mandle, hodně draslíku obsahuje také sušené ovoce v podobě meruněk nebo banánů. A naopak, existuje i pár potravin, kterým byste se rozhodně měli vyhnout, pokud chcete své tělo rychle a efektivně odvodnit. Kromě alkoholu a kofeinu sem patří i sůl. Protože naše konvenční kuchyňská sůl se skládá převážně ze sodíku. To má zase silný účinek vázající vodu. Pokud chcete navíc podpořit své tělo v dehydrataci, můžete to snadno udělat pomocí správných nápojů. Zejména mnoha druhům čajů je přisuzován odvodňovací účinek. Patří sem kopřiva, petržel, list břízy, přeslička rolní, pampeliška, zázvorový čaj a zelený čaj (4).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7900032/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2908954/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6315424/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1362815/pdf/amjphealth00200-0028.pdf






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat