Strategie pro posílení kostí

Správná výživa při osteoporóze může působit proti dalšímu úbytku kostní hmoty, a dokonce předcházet onemocnění. Ale nejen vápník je důležitý pro pevné kosti – důležité jsou i další vitamíny a minerály.

U lidí s osteoporózou postupně ubývá kostní hmota. Kosti mění svou strukturu, stávají se porézními, ztrácejí pevnost a stabilitu a snadněji se lámou. Ale dietou zdravou pro kosti můžete osteoporóze čelit a do určité míry zastavit její progresi. Samotné zdravé stravování však na osteoporózu nestačí: Dostatek pohybu a fyzické aktivity jsou dalším důležitým stavebním kamenem pro zdravé kosti. Obě strategie mohou také pomoci předcházet osteoporóze (1).

Pokud máte osteoporózu, měli byste se vyhýbat potravinám, které jsou bohaté na fosfáty, oxaláty a fytáty, protože brání vstřebávání vápníku. Patří mezi ně například kolové nápoje, tavené sýry, uzenářské výrobky, luštěniny, celozrnné výrobky, olejnatá semena, kešu oříšky, rebarbora, špenát a mandle, které jsou obecně bohaté na vápník, ale méně se doporučují při osteoporóze. Měli byste se také vyhnout alkoholu a nikotinu (1). 

Výživa pro silnější kosti

Pro osoby s osteoporózou je důležitý zejména dostatečný přísun vápníku, vitaminu D a vitaminu K. Minerál a oba vitaminy hrají důležitou roli ve stabilitě kostí (2).

Vápník – stavební kámen kostí

Zabudování vápníku do kostí jim dodává jejich pevnost a stabilitu. Pokud tedy máte osteoporózu, měli byste přijímat dostatek vápníku ze stravy. Mezi příklady dobrých zdrojů vápníku patří mléko a mléčné výrobky, zelenina, např. brokolice, špenát, kapusta, mangold, fenykl, rukola, pórek, luštěniny, bylinky, celozrnné výrobky, ořechy a semínka nebo minerální vody.

Vitamin D – „hormon slunečního svitu“

Vitamin D řídí vstřebávání vápníku ze střeva a podporuje zabudování minerálu do kostí. Takto zůstanou pevné a silné. Hlavní množství vitaminu D je produkováno tělem, když je vystaveno UV záření v kůži. Výrazně menší porci lidé přijímají potravou. Mnoho potravin vitamin D neobsahuje ve významném množství, existují však některé potraviny, které jsou na vitamin D o něco bohatší. Patří mezi ně například tučné mořské ryby, houby, vejce, hovězí a telecí játra, sýr,

Vitamin K – na posílení kostí

Vitamin K je důležitý pro pevnost kostí. Mezi dobré zdroje vitaminu K patří zelenina jako špenát, salát (např. hlávkový salát, čínské zelí, odrůdy kapusty (brokolice, kapusta, růžičková kapusta, květák)), fenykl, celer, luštěniny (např. bylinky, pažitka, řeřicha), ovoce, např. kiwi, černý rybíz, sójová mouka a hroznový olej.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441901/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7400143/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat