Základní cvičení, kterým je dobré se během těhotenství vyhnout

17.06.2023 | Zdraví

To, zda je cvičení během těhotenství bezpečné, patří k nejčastějším otázkám nastávajících maminek. O čem mluvit s lékařem a které cviky se vyloženě nedoporučují?

Když tělo během těhotenství přibírá na váze, přináší to jisté změny. Přidaná hmota zvyšuje tlak v břišní dutině, což způsobuje, že se levá a pravá strana přímého břišního svalu roztahuje. Rostoucí bříško také má tendenci naklánět pánev dopředu. To stlačuje tkáně v dolní části zad (ach!). Proto je nutné pohybovou aktivitu během gravidity přizpůsobit.

Základní cvičení, kterým je třeba se vyhnout

Jakmile břicho začne růst, vyvarujte se prohýbání páteře. Zřejmými příklady jsou sedy-lehy a kliky, stejně jako jakékoli jiné zakulacení dopředu, jež se zaměřuje na břišní svaly. I ohýbání se do stran (laterální flexe), stejně jako předklon, zvyšuje tlak v jádru.

Pozor si také dejte u hlubokých předklonů a záklonů (taktéž natahují břišní tkáň mezi levou a pravou stranou přímého břišního svalu). V těhotenství se zároveň nedoporučuje kroucení trupu (rotace), kdy se boky pohybují jedním směrem a ramena tím opačným. (Rotace s boky a rameny v jedné linii, během které se celý trup pohybuje jako celek, je během těhotenství bezpečná.) A jak je to s oblíbeným cvikem zvaným plank (prkno)?

Klasické prkno? Až později!

Jakmile máte velké břicho, vyvarujte se plným, středovým prknům, protože přímý tlak na břicho směřující dolů je příliš velký. (Prkno ovšem můžete upravit tak, že ho budete provádět na kolenou.)

Zadržování dechu při námaze

Zadržení dechu při námaze (také známé jako Valsalvův manévr) často používají ti, kdo zvedají velmi těžké váhy. V tomto případě opět platí, že zadržování dechu během námahy zvyšuje tlak v jádru, což má za následek větší produkci síly. To má vedlejší účinek v podobě nadměrného tlaku na břišní stěnu a pánevní dno. Dalším příkladem zadržování dechu při námaze je „sednutí“ na záchod při obtížném vyprazdňování.

Závěrečné upozornění

Není možné poskytnout seznam černobílých „pravidel“, která platí pro každého jednotlivce. O historii vaší fyzické aktivity, velikosti břicha (probíhajícím trimestru), aktuálním zdravotním stavu a možnosti cvičit se vždy poraďte se svým lékařem.

Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430821/, názor autora






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat