Dietní plán pro syndrom dráždivého tračníku

Zažívací potíže jsou na denním pořádku a žádná příčina v dohledu – diagnóza syndromu dráždivého tračníku není daleko. S plánem výživy při dráždivém tračníku můžete dostat vaše střeva zpět do původního stavu.

Aby bylo možné úspěšně skoncovat s příznaky dráždivého tračníku, je třeba nejprve najít viníky plynatosti, průjmu, křečí v břiše a podobně. Protože u každé postižené osoby mohou být problematické jiné potraviny (1). 

Dieta FODMAP (fermentovatelné oligo-, di-, monosacharidy a cukerné alkoholy) zde může sloužit jako základ pro zmírnění příznaků dráždivého tračníku. FODMAP jsou určité druhy cukru a cukerných alkoholů, které způsobují typické příznaky v důsledku fermentace v tlustém střevě. Ty je třeba během fáze s nízkým obsahem FODMAP výrazně snížit (2).

Veďte si deník příznaků

Abyste získali představu o tom, jak vaše střeva reagují na jídlo, můžete si vést deník příznaků. Můžete tak zjistit, co vašemu trávení prospívá a co ne. Zapisujte si vše, co jíte a kdy. Zároveň si zapisujte, jak je na tom vaše zažívání a s jakými příznaky se vaše střeva potýkají (2). 

Zvažte svou individuální spotřebu energie

Každý den přijmeme přibližně 1 500 až 1900 kalorií, rozdělených do tří hlavních jídel a dvou svačin. Vzhledem k tomu, že dieta FODMAP není redukční dietou, můžete si porce upravit podle svých potřeb. V ideálním případě si jednu ze dvou svačin odložte jako dezert k obědu, který se sníte hned po hlavním jídle (2).

Informace o plánu výživy při dráždivém tračníku

Jakkoli může být projev příznaků dráždivého tračníku rozdílný, každý může na určité potraviny reagovat individuálně. Proto by je důležité zmínit, že žádná dieta nebude fungovat stoprocentně. Pokud by vám však několik tipů a rad pomohlo, najdete na internetu spoustu vzorových jídelníčků nebo kuchařek. Poradit se můžete také se svým lékařem (2).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK534810/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7019579/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat