Pomocníci v boji proti volným radikálům

O antioxidantech už jste jistě slyšeli. Jak ale cenné lapače radikálů fungují a ve kterých potravinách se nacházejí?

Antioxidanty jsou skupinou různých chemických sloučenin. Mimo jiné mají schopnost bránit oxidaci biomolekul. Antioxidanty fungují jako „lapače radikálů“, které zabraňují oxidačnímu stresu na buněčné úrovni a mohou zastavit škodlivé řetězové reakce. Mezi nejznámější antioxidanty patří vitaminy C a E, karotenoidy a fytochemikálie jako sulfidy, fytoestrogeny a polyfenoly. Antioxidační vlastnosti jsou také připisovány minerálům zinku a selenu (1). 

Jak antioxidanty fungují

V našem těle probíhají každý den metabolické procesy, při kterých oxidací mohou vznikat volné radikály. Tyto procesy může zvýšit zejména stres, cigaretový kouř a opalování. Pokud je v těle příliš mnoho volných radikálů, dochází k tzv. oxidativnímu stresu, který zase údajně podporuje rozvoj nemocí a způsobuje rychlejší stárnutí pokožky (2). Klasickým příkladem oxidace je nakrájené jablko, které působením vzduchu po krátké době zhnědne. Pokud kousky jablka pokapete citronovou šťávou, zjistíte, že vitamín C v citronu má schopnost zabránit této oxidaci a tím hnědému zbarvení – proto je vitamín C antioxidant (1). 

Jak zdravé jsou antioxidanty?

Vitamin C a jeho kombinace s dalšími antioxidanty, jako je betakaroten, vitamin E nebo zinek z potravin a doplňků, je spojena se sníženým rizikem šedého zákalu a následného špatného zraku v dospělosti. Se zvýšeným příjmem zeleniny a ovoce se snižuje riziko vysokého krevního tlaku, mrtvice, onemocnění koronárních tepen, obezity a některých druhů rakoviny (3).

Které potraviny jsou bohaté na antioxidanty?

Kromě zeleniny a ovoce přispívají k přísunu druhotných rostlinných látek také celozrnné výrobky, ořechy a luštěniny. Mnohé z těchto látek ze zeleniny, ovoce nebo obilí lze nalézt ve složkách vnějšího obalu. Při zpracování těchto rostlinných potravin loupáním nebo mletím může dojít ke ztrátě velké části sekundárních rostlinných látek (3). 

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6316255/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4310837/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK541064/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat