Nepopiratelná pozitiva ranní procházky

Udělejte si ráno čas na malou procházku. Pokud to „nedáte“ v týdnu, tak alespoň o víkendech! Věděli jste, že vám to může vylepšit zdraví, pleť i vlasy? Nebo že tímto způsobem načerpáte energii na celý den?

Jak svůj den začínáte vy? Dáte si kávu, snídani… A co dál? Pravděpodobně odcházíte do práce, kde až do odpoledních hodin vytváříte finanční i kariérní hodnoty. Jak to ale vypadá o víkendu, kdy je času více a shonu zase méně? Nechtěli byste si ráno zpestřit procházkou? Tyto výhody by vás mohly přesvědčit a motivovat…

Dobití baterek zdarma

Svižná ranní procházka vás může osvěžit podobně, jako polití živou vodou. Dokáže totiž zatočit s únavou a dobít baterky, takže se budete cítit nabití energií po celý den. Chůze prokazatelně snižuje únavu i u pacientů s chronickými nemocemi (1). Lidově zvaný špacír představuje také báječný prostředek ke zmírnění stresu, protože stimuluje krevní cirkulaci, okysličuje mozek a zlepšuje náladu (2).

Delší mládí? Zajisté!

Jak stárnete, konce chromozomů, známé jako telomery, se neustále zkracují, což s sebou nese všechny běžné problémy vyššího věku. Ale kdo říká, že se s tím nedá vůbec nic dělat? Vědci rozhodně ne. Ti spíše upozorňují na to, že v aktivním těle se zkracování zmíněných telomerů výrazně zpomaluje, čímž se zpožďuje i proces stárnutí (3). Tak proč se trochu neomladit hned z rána, že? Ale při procházce potkáte i další pozitiva. Co říkáte třeba na tyhle?

Užitek s každým krokem

Chůze obecně, a to samozřejmě včetně té ranní, snižuje riziko diabetu, srdečních chorob i obezity. Zároveň předchází artritidě i osteoporóze, přičemž významně omezuje pravděpodobnost aterosklerózy, různých typů rakoviny, kognitivního úpadku a nespavosti. Souběžně podporuje hubnutí, posiluje imunitní systém, příznivě ovlivňuje kapacitu plic, zkvalitňuje pokožku a zázraky dělá i s vlasy (4). O tohle přece nechcete přijít!

Zdroje: (1)www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26996098/, (2)www. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1470658/, (3)www. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3124955/, (4)www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18562968/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat