Jídelníček pro zdravou dělohu

Už vám začínají tikat biologické hodiny? Skvělou před-těhotenskou přípravou je péče o dělohu. A ta pravidelnou konzumaci luštěnin, ořechů, semínek, citrusových plodů a zeleného čaje skutečně uvítá!

Pokud pomalu začínáte přemýšlet o založení rodiny, je moudré zaměřit se na potraviny, které posilují dělohu a podporují její zdraví a dobrou kondici. Koneckonců, vždyť právě v ní životní cesta vašeho potomka započne. Tomuto orgánu, na němž reprodukce stojí i padá, chutná třeba tohle!

Řekněte ano luštěninám

Nejen luštěniny, vlastně i určité druhy zeleniny a celozrnné výrobky představují bohatý zdroj vlákniny. Ta bývá spojována především s útlumem zánětů a bezproblémovým trávením, ovšem nelze ji upřít ani to, že pomáhá odstraňovat přebytečný estrogen (1), čímž předchází vzniku děložních myomů (2). Důležité je ale připomenout, že při konzumaci stravy s vysokým obsahem vlákniny je nutné denně vypít osm až deset sklenic vody, protože usnadní její pohyb trávicí traktem (3).

Ořechy a semena jako parádní výživa

Slunečnicové, lněné či dýňové? Na tom vlastně tolik nesejde, protože co semínko, to dávka omega-3 mastných kyselin. A v případě ořechů to platí zrovna tak. Tyto prospěšné tuky jsou užitečné při eliminaci fibroidů, tudíž omezují pravděpodobnost rakoviny dělohy (4). A jaké je ideální dávkování? Denní hrstka je doslova na lékařský předpis!

Potykejte si s paprikami a citrusovými plody

Všichni víme, že papriky i citrusové plody jakožto dárci vitaminu C posilují imunitu (5). Ale ani zmíněný orgán zajišťující reprodukci v tomto směru nepřijde vniveč. Bude díky těmto přírodním pokladům silnější a odolnější vůči útočícím bakteriím, jež způsobují infekce.

Pitný režim v rytmu zeleného čaje

Zelený čaj překypuje antioxidanty, které zlepšují průtok krve, neutralizují škodlivé volné radikály a podporují zdraví dělohy. Mimochodem, i tento nápoj je považován za prevenci myomů (6), tak ho do pitného režimu nezapomeňte zahrnout.

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1652197/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8065992/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9684123/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3548981/, (5) www. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5707683/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat