Reset metabolismu v několika krocích

18.05.2023 | Zdraví

Přáli jste si někdy, abyste mohli stisknout tlačítko „reset“ na svém metabolismu, které by ovlivnilo zdraví celého těla? Co není, může být!

Pokud je metabolické zdraví tak nepolapitelné, co všichni děláme špatně? Inu, je toho víc. Metabolismus je v podstatě proces, při kterém tělo přeměňuje to, co jíte (tj. kalorie), na energii, která se pak používá jako palivo. Ono je to ale trochu složitější.

Co metabolismus zrychluje a naopak zpomaluje?

Tzv. bazální metabolismus jedince symbolizuje počet kalorií, které jedinec potřebuje k provádění základních fyziologických funkcí (dýchání, trávení, krevní oběh atd.). Energetický výdej těla se přitom skládá ze tří složek: bazálního metabolismu, termického efektu potravy, což je vlastně energie potřebná ke strávení jídla, a energetického výdeje spojeného s pohybovou aktivitou.

Rychlost metabolismu ovlivňuje řada faktorů, z nichž některé jsou pevně dané (např. genetika, biologické pohlaví, věk) a mnohé z nich lze optimalizovat (zdraví, svalová hmota, citlivost na inzulin, zdraví hormonů štítné žlázy, výživa, načasování jídla, hladina stresu, zdravý spánek, fyzická aktivita a další).

Jak metabolismus obnovit?

Jediný způsob, jak skutečně optimalizovat rychlost metabolismu, je začlenit určité zdravé návyky a změny životního stylu do svého každodenního života. Čím se řídit, pokud se rozhodnete pro změnu?

Hodně pijte

Ano, opravdu můžete začít resetovat svůj metabolismus jednoduše tím, že budete pít více H2O. Voda je klíčová pro metabolické reakce v buňkách, od produkce energie a imunitních cest až po hormonální signalizaci a další základní fyziologické procesy.

Jezte vyváženou stravu

Může se to zdát samozřejmé, ale konzumace plnohodnotné stravy bohaté na živiny plné zdravých makro – a mikroživin je klíčem k podpoře zdravého metabolismu. Upřednostňujte komplexní sacharidy (celozrnné výrobky, luštěniny, ovoce, vlákninu nebo škrobovou zeleninu), libové bílkoviny (ryby, drůbež, luštěniny, ořechy, semínka), zdravé tuky (olivový olej, avokádo, ořechy, semínka, mastné ryby) a spoustu rostlinných potravin plných vlákniny a fytonutrientů. Také bylinky a koření vám pomohou podpořit sytost, rovnováhu krevního cukru, zdravou hladinu lipidů a metabolismus tuků.

Rozhýbejte se

Čím více se budete pohybovat, tím lépe! Pokud jde o cvičení, ujistěte se, že část vaší fyzické aktivity zahrnuje silová cvičení, která pomáhají budovat a udržovat svaly – pokud si vzpomínáte, vaše procento svalové hmoty přímo ovlivňuje rychlost metabolismu (tj. čím vyšší je vaše svalová hmota, tím více kalorii vydáte při odpočinku). Silová cvičení prokládejte kardio aktivitou.

Zlepšete svůj spánek

Kvalitní spánková rutina je naprosto nezbytná pro metabolickou (a celotělovou) pohodu. Dostatečná noční regenerace pomáhá tělu bojovat proti oxidativnímu stresu, udržuje hormonální rovnováhu a reguluje řadu dalších metabolických procesů.

Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5783752/ - celý článek






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat