Nízkocholesterolová dieta pro kardiovaskulární zdraví

Příliš vysoká hladina cholesterolu v krvi s sebou nese zvýšené riziko kardiovaskulárních onemocnění. Zjistěte, do jaké míry může pomoci nízkocholesterolová dieta.

Cholesterol je pro tělo nepostradatelný: látka se využívá mimo jiné k tvorbě hormonů a je součástí buněčné membrány. Většina potřebného cholesterolu je produkována v játrech a transportována do buněk krví. Cholesterol se do tohoto koloběhu dostává také potravou, ale jen v malé míře (1). 

Co je to nízkocholesterolová dieta

Zda a jak může dieta pomoci s vysokým cholesterolem, závisí na příčině vysoké hladiny cholesterolu. Může to být přejídání nebo podvýživa nebo regulační porucha související s rodinou. To druhé je méně časté a postiženým prospívá především výrazné omezení konzumace alkoholu a cukru a snaha o normální tělesnou hmotnost (2). 

Pokud jsou zvýšené hladiny cholesterolu způsobeny životním stylem (přejídání nebo podvýživa), doporučuje se dieta s omezením energie a úpravou příjmu tuků. Je důležité se co nejvíce vyhýbat nasyceným tukům (2). 

Cholesterolové dietní tipy

Co mohu jíst, když mám vysoký cholesterol? Shrnuli jsme pro vás, jak vypadá účinná cholesterolová dieta a co dokáže snížit zejména celkový a LDL cholesterol. Vyhněte se většímu množství nasycených tuků tím, že se rozhodnete pro nízkotučné živočišné produkty. Například pro mléčné výrobky použijte verzi se sníženým obsahem tuku. Sáhněte co nejčastěji po celozrnných výrobcích a zajistěte si střídmý příjem sacharidů. Vláknina rozpustná ve vodě dokáže vázat cholesterol a snižovat tak jeho hladinu. Zařaďte do svého každodenního jídelníčku co nejvíce potravin bohatých na vlákninu. Pro podporu nízkocholesterolové diety se dobře hodí spousta zeleniny, čerstvé ovoce, luštěniny, ořechy, kvalitní olivový olej, ale i ryby a libové drůbeží maso (2).

Jaké potraviny snižují hladinu cholesterolu

Potraviny obsahující mono a polynenasycené tuky mohou snížit hladinu cholesterolu. Pomáhají snižovat hladinu celkového cholesterolu a zajišťují vyvážený poměr LDL a HDL cholesterolu. Mezi potraviny, které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu patří tučné mořské ryby, např. losos, sleď a makrela, ořechy, jádra a semínka, mandle, sezam, chia, rostlinné oleje, ve vodě rozpustná vláknina, např. v ovesných vločkách (3).

Zakázané potraviny

Je třeba se co nejvíce vyhýbat potravinám s vysokým obsahem nasycených tuků. V lepším případě vás trans-tuky omezují ještě více, měly by poskytnout maximálně dvě procenta celkové denní energie. Zvyšují hladinu LDL cholesterolu v krvi a vyrovnávají hladinu cholesterolu. Vyhýbat byste se měli masu s vysokým obsahem tuku, např. vepřové maso, máslo a sádlo, sýry s vysokým obsahem tuku, jiné mléčné výrobky s vysokým obsahem tuku, např. Crème fraîche nebo šlehačka (4).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470561/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK551722/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33762150/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/search/research-news/1309/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Valentýnské tousty

(20 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat