Umyjte se kokosovým mýdlem a komáři si na vás nepřijdou

Co nevidět na nás začnou zase útočit komáři, kterým jako by nebylo nic svaté. Už pomalu nakupujete repelenty do zásoby? Lepší budou mýdla a sprchové gely vonící po kokosu!

S komáry bývá opravdu těžké pořízení. Pískají, ruší, koušou a doslova pijí krev. A že jdou na každého? Takhle to také úplně není. Jsou to totiž hodně vybíraví pacholci a neodolatelně atraktivní je pro ně pouze jeden člověk z deseti. Proč?

Lákadlo v podobě potu, dechu a alkoholu

Podle jistého výzkumu zveřejněného v magazínu Journal of the American Mosquito Control Association (1) tito nepřátelé dávají přednost osobám, ze kterých cítí alkohol. Jeho autoři se domnívají, že po třech pivech máte o 30 procent větší pravděpodobnost kousnutí. Podvečerní drink na terase z vás tedy může udělat hlavní cíl jejich zájmu. Zdá se, že tenhle otravný hmyz je i velkým nadšencem do sportu, neboť ho nesmírně přitahuje i zvýšená tělesná teplota, oxid uhličitý v dechu a kyselina mléčná hromadící se ve svalech následkem fyzické aktivity (2). Rizikovou skupinou jsou i těhotné ženy (3). Ještě jste nenašli účinný repelent, který bys vás udržel v bezpečí? Jděte na to přes kokos. Mýdlo či sprchový gel s jeho vůní je prý spolehlivým ochranným prostředkem. Vyplynulo to ze studie publikované v časopise iScience (4).

Konec obtěžujících útoků?

Vědci zkoumali účinky hned čtyř jinak vonících mýdel známých značek. „Je pozoruhodné, že tentýž člověk, který je pro komáry extrémně přitažlivý, se pro ně s jedním mýdlem může stát ještě atraktivnější, zatímco s jiným je pro změnu odpuzuje,“ podivuje se nad závěry i sám autor studie, kterým je americký vědec Clément Vinauger (5). Právě on potvrzuje, že ze všech testovaných vůní si jako odpuzující repelentní činidlo nejlépe vedl právě kokos, což je prý zřejmě dáno tím, že komáři nemají v oblibě sladké vůně. Kokos prý navíc posiluje jednu přirozeně se vyskytující chemikálii na lidské pokožce, která jim vyloženě vadí.

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12083361/, (2) www.archive.nytimes.com/well.blogs.nytimes.com/2008/06/30/exercise-invites-mosquito-bites/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10859048/, (4) www.cell.com/iscience/fulltext/S2589-0042(23)00744-7, (5) www.nypost.com/2023/05/10/hate-mosquitoes-this-scent-could-help-keep-the-pests-away/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Bramboráky

(1 hlasů)

Uzená polévka

(1 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat