Konzumace listové zeleniny udrží vysoký tlak na uzdě

Nebuďte další, komu vyšší krevní tlak způsobí nemalé zdravotní potíže. Cesta prevence vede přes pravidelnou konzumaci listové zeleniny, jogurtu a sladkých bobulovin.

Vysokým krevním tlakem trpí přibližně 1,3 miliardy lidí po celém světě, přičemž se odhaduje, že arteriální hypertenze každoročně způsobí 10 milionů úmrtí (1). Podle Světové zdravotnické organizace je to proto, že podstatně zvyšuje riziko infarktu, mrtvice i ledvinového selhání (2). Postihnout pak může úplně každého, a to bez ohledu na věk. Hlavními příčinami jsou nezdravé stravovací návyky, sedavý způsob života, stres, kouření i profesní psychická zátěž. Chcete svůj tlak udržet na uzdě i pod kontrolou? Tyto potraviny vám s tím pomohou.

Zázračná listová zelenina 

Pro potlačení nepříznivých účinků stresujícího života je listová zelenina mimořádně užitečná. Obsažený draslík ve spolupráci s hořčíkem přidává ruku k dílu při vylučování přebytečného sodíku, jehož nadměrné množství bývá hlavní příčinou hypertenze. Navyšte tedy spotřebu kapusty, špenátu, rukoly, římského salátu i polníčku, váš kardiovaskulární systém vám bude vděčný. Některé druhy listové zeleniny lze navíc pěstovat i na balkoně v truhlíku, kde je můžete mít stále k dispozici.

I mléčné výrobky srdci chutnají

Podle jisté studie zveřejněné v magazínu Nutrients se dá na vysoký tlak vyzrát i pravidelnou konzumací mléka a jogurtů (3). I toto jsou štědré zdroje draslíku, ovšem obohatí vás také o vápník, což je jen k užitku.

Borůvky jako doporučená sladkost

Na sběr těch lesních si musíme ještě nějaký čas počkat, ale naštěstí se dají borůvky ulovit i v supermarketu, a to po celý rok. Ať už jsou kanadské či „obyčejné“, vynikají svými antihypertenzními vlastnostmi. Lidé, kteří je jedí často, bývají k arteriální hypertenzi méně náchylní, přičemž mají i lepší elasticitu tepen (4). Mimochodem, podobnou schopnost mají také brusinky, jahody, ostružiny a maliny. Na čem si tedy smlsnete?

Zdroje: (1) www.world.heart.federation.org/what-we-do/hypertension/, (2) www.who.int/data/gho/data/themes/topics/topic-details/GHO/ncd-risk-factors, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5372978/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25578927/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat