Kolagen můžete čerpat i z potravinových zdrojů

Kolagen se už nějakou dobu ocitá v centru pozornosti. Ženy na něj spoléhají v zájmu krásné a mladistvé pleti, a sportovci v něm vidí zase prostředek, který pečuje o jejich pohybový aparát. Vážně ho ale lze přijímat jen z doplňků stravy?

Ve zdravotnictví, kosmetice i fitness průmyslu. Tady všude se o kolagenu hovoří jako o svatém grálu, kterým naše tělo sice disponuje, ovšem s přibývajícím věkem se jeho zásoby tenčí a tenčí. A tomu bychom neměli jen tak přihlížet!

Příteli, co ty jsi vlastně zač?

Kolagen je zřejmě jedním z vůbec nejdůležitějších proteinů a zároveň i nejsilnějším stavebním kamenem tkáňových vláken. Kůže, vlasy, kosti, nehty, klouby, svaly, krevní cévy, chrupavky, buňky, placenta a další orgány mají v sobě kolagen. Ten se skládá ze tří alfa řetězců a každý alfa řetězec se zase skládá z tisíců aminokyselin (1). I když je kolagen asi nejčastěji spojován s pružnou pokožkou a zpomalenou tvorbou vrásek, ovlivňuje celý pohybový aparát, imunitu, schopnost regenerace i celkové zdraví (2). To je také důvod, proč jsou doplňky stravy s jeho obsahem hodně poptávaným artiklem. Ovšem i některé potraviny jím doslova překypují, tudíž se můžete spolehnout i na ně. O jaké přesně jde?

Maso, ryby a vejce

Podle ministerstva zemědělství Spojených států seznamu kolagenových zdrojů kraluje maso (3), především pak to hovězí (4). Pokaždé, když se zakousnete do šťavnatého steaku, si tedy prokazujete velkou službu. Co si ale počít, pokud si na pořádně velkou „flákotu“ příliš nepotrpíte? Můžete na to jít přes ryby, ideálně pak ty, které se prodávají i s kůží. Z těch navíc načerpáte i dávku omega-3 mastných kyselin, proto pleti i zdraví svědčí dvojnásob (5). V tomto směru nelze podceňovat ani vajíčka, jež obsahují aminokyseliny, které tvoří právě kolagen (6).

Nutriční tajemství většího efektu

Kromě jmenovaných potravin si pohlídejte i přísun určitých živin. Je prokázáno, že přirozenou výrobu kolagenu podporuje vitamin C (7), zinek (8) a měď (9). Tak neponechávejte nic náhodě, motivací i odměnou vám bude atraktivní vizáž i dobrá kondice.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6891674/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507709/, (3) www.ams.usda.gov/sites/default/files/media/CollagenGelPetition.pdf, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7269220/, (5) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20625414/, (6) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7142600/, (7) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3583891/, (8) www.e-nrp.org/DOIx.php?id=10.4162/nrp.2010.4.5.356, (9) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6110524/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Boloňská omáčka

(2 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat