Na energy drinky je třeba dávat si pozor

13.05.2023 | Zdraví

Energetické nápoje jsou stále oblíbenější jak u dospělých, tak u dospívajících. Navzdory jejich rostoucí oblibě stále panuje mnoho nejasností a diskusí ohledně jejich bezpečnosti a prospěšnosti pro zdraví. Jaké výhody může přinášet jejich konzumace a co je potřeba si dávat pozor?

Co obsahuje energetický nápoj

Energetické nápoje obsahují kofein, další stimulanty a vitaminy a minerály. Běžně se užívají za cílem cílem dodat energii, zvýšit bdělost a soustředění a zlepšit fyzickou výkonnost. Mnoho energetických nápojů obsahuje také cukr nebo jiná sladidla a další složky, jako je guarana, taurin, ženšen a vitaminy skupiny B. (1)

Hlavními účinnými složkami energetických nápojů jsou kofein a cukr. Kofein je stimulant, který pomáhá zvýšit bdělost a zlepšit soustředění a koncentraci. Může také zlepšit fyzickou výkonnost, stejně jako snížit únavu a zlepšit reakční dobu. Příliš mnoho kofeinu však může vést k nervozitě a zvýšenému krevnímu tlaku. (2)

Potenciální zdravotní rizika spojená s energetickými nápoji vedou přirozeně k určitým kontroverzím. Zatímco některé studie naznačují, že energetické nápoje mohou mít příznivé účinky, jiné zjistily, že mohou mít vážná zdravotní rizika. Některé studie například spojují energetické nápoje se zvýšeným rizikem srdečních problémů, vysokým krevním tlakem a dalšími zdravotními problémy. (3)

Proč je pít

Nejzřejmějším přínosem energetických nápojů je příval energie, který poskytují. Mnoho energetických nápojů obsahuje kofein, o kterém je známo, že zvyšuje bdělost, soustředění a hladinu energie. To může být prospěšné pro ty, kteří se cítí malátní nebo potřebují dodatečnou dávku energie. Může také pomoci při studiu a produktivitě. Navíc sportovcům mohou energetické nápoje poskytnout dodatečnou dávku energie během náročných tréninků. (4)

Většina energetických nápojů obsahuje elektrolyty, které jsou pro hydrataci nezbytné. Elektrolyty jsou minerály, které pomáhají regulovat tekutiny v těle, například sodík a draslík. Tyto minerály pomáhají regulovat krevní tlak, srdeční tep a svaly. (5)

Kromě toho mohou tyto nápoje také pomoci při hubnutí. Mnoho energetických nápojů obsahuje nízkokalorická sladidla, například aspartam. To znamená, že si můžete vychutnat váš oblíbený sladký nápoj bez pocitu viny.  Nicméně s ničím by se to nemělo přehánět. Rozhodně není žádoucí pravidelně nahrazovat kvalitní spánek energetickými nápoji. Jejich užívání by mělo probíhat po dobrém zvážení a je potřeba si hlídat doporučenou denní dávku kofeinu. (6)

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8083152/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8083152/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8083152/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8401129/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8401129/, (6) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8401129/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat