Boj s hormonální nerovnováhou stěžují tyto potraviny

04.06.2023 | Zdraví

Nespavost, výkyvy nálad, podrážděnost, bolestivá prsa, nepravidelná menstruace, poševní suchost, noční pocení, snížené libido, bolesti hlavy či vypadávání vlasů. Tohle všechno způsobuje hormonální nerovnováha, které s příchodem léta můžete být blíž!

Při našem stále více stresujícím životním stylu si málo uvědomujeme, že kromě shonu a úzkosti na hladiny hormonů působí i náš jídelníček. Které potraviny vyvolávají hormonální nerovnováhu a jakým položkám se (nejen) v létě vyhnout?

Sója

Během léta, které je oblíbeným obdobím dovolené pro každého, máme tendenci zkoušet nové věci, odlehčovat jídelníček, nebo ho naopak zatěžovat nezdravými či pro nás exotickými věcmi, které si během zbytku roku odpíráme. K takovým „pokusům“ může patřit třeba i taková sója.

Nic proti ní, ovšem právě ona má převládající bioaktivní látku zvanou fytoestrogen, která v našem těle funguje podobně jako estrogen. V důsledku toho může dojít k narušení ovulačního cyklu a zmatku v reprodukčním zdraví (1), takže pozor na to. Sójové produkty, které zahrnují tofu, sójové mléko a sójovou omáčku, jsou sice běžně označovány jako zdravé, stojí však za zhoršením hormonální nerovnováhy v těle.

Mléko

Je známo, že i mléčné výrobky způsobují hormonální nerovnováhu. Vědci potvrdili, že mléko a jeho produkty vedou k zánětům v trávicím traktu a narušují hormony (2). Nadměrná konzumace mléka totiž zvyšuje hladinu triglyceridů a je také hlavním faktorem při rozvoji diabetu. Pokud tedy bojujete s hormonálními problémy, raději přejděte na mléka rostlinná – a odolejte mléčnému nápoji ze stánku s rychlým občerstvením, stejně tak jako velké porci zmrzliny.

Rafinovaná zrna

Odborníci doporučují vymýtit rafinované obiloviny, protože mohou způsobit zvýšení hladiny glukózy v krvi, což organismus vybízí k větší produkci inzulinu, a nakonec i inzulinové rezistenci (3).

Cukr, jakákoli umělá sladidla a tuky

Umělá sladidla přímo ovlivňují bakterie ve střevě a zvyšují tak chuť k jídlu. Ale ani samotný cukr v tomhle není bez viny. Měli byste se držet dál od nadměrné konzumace sladkých potravin, jako jsou sušenky, koláče, koblihy, levné čokolády atd. Narušují předovulační nárůst hormonů (4). Místo toho se můžete rozhodnout pro zdravější náhražky, jako je třeba čerstvé ovoce či kvalitní čokoláda s vysokým obsahem kakaa.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4270274/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6240925/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30321274/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5740526/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat