Zásobte své tělo klíčovým železem

Jaké máte železné zásoby? Teď není řeč o financích, ale o železe jako takovém. Kvůli jeho nedostatku nadměrně vypadávají vlasy a pleť chřadne doslova před očima!

Máte chvíli čas? Tak si pojďme popovídat o železe. Nemluví se o něm tak často, jako třeba o vápníku, zinku či draslíku, nicméně to ho na žádnou vedlejší zdravotní kolej rozhodně nestaví.

Spojenec, bez něhož se nelze obejít

Železo člověku prospívá mnoha způsoby. Naprosto nezbytné je hlavně pro metabolizaci bílkovin a produkci enzymů, hemoglobinu i červených krvinek. Zásadní význam má i pro samotný vývoj a růst, imunitu, fyzickou výkonnost a termoregulaci. Zároveň podporuje funkci svalů a příznivě ovlivňuje činnost mozku. Slouží také k přenosu molekul kyslíku do tkání (1). Denní doporučená dávka pro dospělého jedince se pohybuje okolo 14 miligramů. Jeho nedostatek se pak projevuje především únavou. Vyčerpaní ale nebudete jenom vy, ale i vaše pleť a vlasy.

Překvapivá souvislost

Ano, je to tak. Nad absencí zmíněného prvku hodně zapláče i vaše krása. Bledá kůže a tmavé kruhy pod očima jsou nejčastějšími příznaky anémie způsobené právě železnou nouzí (2). Související omezený průtok krve i kyslíku pleť připravuje o živiny i zdravou a vitální záři, proto příjem tohoto prvku raději nepodceňujte. Je třeba připomenout i to, že železo hraje důležitou roli také v urychlení procesu hojení jakýchkoli ran (3). A proč po něm volají i vlasy?

Pomoc, má pěstěná hříva řídne!

Vlivem nedostatku železa můžete zaregistrovat i nadměrné vypadávání vlasů, shodují se odborníci. Jeho nízké zásoby se takto mstí zejména ženám v menopauze. Železo je tedy potřebné i pro vaše kadeře, protože zvyšuje tok kyslíku i živin ke kořínkům vlasů. Pokud se ptáte na jeho bohaté potravinové zdroje, jeho štědrým dárcem je kupříkladu červené maso, ale v tomto směru se můžete spolehnout i na kešu ořechy, cizrnu, ryby, drůbež, sušené ovoce, vejce a samozřejmě špenát.

Zdroje: (1) www.ods.od.nih.gov/factsheets/Iron-Consumer/, (2) www.healthline.com/health/paleness#Definition1, (3) www.nottingham.ac.uk/nursing/practice/resources/nutrition/nutrients/iron.php






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat