Domácí zmizíky pavoučích žilek

Na pohled nejsou moc hezké a možná varují před blížící se chronickou hrozbou. O čem je řeč? O pavoučích žilkách! Pokud se vám s nimi nechce k lékaři, zkuste na ně použít jablečný ocet, kokosový olej nebo česnekovou pastu.

Pavoučí žilky jsou ve většině případů neškodné a představují pouze kosmetický problém. Na straně druhé ale mohou být prvním nenápadným příznakem chronického žilního onemocnění, které může časem vyústit mimo jiné i k žilám křečovým.

Následky hormonální vzpoury i častého stání

Jinak zvané metličky, jež vznikají v důsledku oslabených žilních chlopní, jsou běžné u mužů i u žen, ovšem něžné pohlaví k nim je výrazně náchylnější, což se přisuzuje hormonálním změnám. Na seznam hlavních příčin však patří i dědičnost, přirozené stárnutí a vykonávání profese, která vyžaduje dlouhé stání. S rozvojem této patálie souvisí i užívání hormonální antikoncepce, těhotenství, nošení příliš těsného oblečení, nadváha i ultrafialové záření (1). Metličky mohou být doprovázeny i řadou obtěžujících příznaků, jako je třeba svědění či tvorba vyrážek kolem postižené oblasti, neobvyklý neklid v nohou či pocit pulzování (2). Lze to nějak řešit? Zcela určitě, pokud nechcete nic podcenit ani zanedbat, navštivte svého lékaře a vše s ním prokonzultujte. Vyzkoušet je ale možné i domácí prostředky a babské rady. Nejčastěji se doporučují tyto.

Poklady z vlastních zásob

Pavoučí žilky prý pomáhá umazávat jablečný ocet. Vzhledem k jeho kyselé povaze je ale nutné ho nejprve zředit s vodou. V roztoku se pak namočí kus tkaniny a obklad se přikládá na zasažená místa. Léčebné tajemství jablečného octa tkví v jeho schopnosti zlepšit krevní oběh. Hodně podobně funguje i kokosový olej, který kromě stimulace oběhu nabízí i dávku antioxidantů, proto tento problém pomáhá řešit (3). Ruku k dílu může přidat i obyčejný česnek, který vyniká svými protizánětlivými  vlastnostmi (4). Chcete-li dát šanci právě jemu, pak si pavoučí nadělení denně potírejte několika rozmělněnými stroužky. Vsadit se dá i na střídání teplých a studených obkladů nebo pravidelnou konzumaci zázvorového čaje (5).

Zdroje: (1) www.aad.org/public/cosmetic/younger-looking/how-dermatologists-treat-leg-veins, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279247/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19115123/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4103721/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3665023/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat