Posilujte mozek vhodným cvičením

Jistě víte, že musíte cvičit své tělo. Věděli jste ale, že je také důležité cvičit svou mysl? 

Trénink mozku se často uvádí jako způsob, jak zbystřit mysl, a dokonce zvýšit inteligenci. Cvičení může ochránit váš mozek před smršťováním způsobené stárnutím. Může také podporovat neurogenezi neboli tvorbu nových mozkových buněk v mozkovém hipokampu.

Pokud si chcete vybudovat lepší mysl, začněte nejprve tím, že budete pracovat na svém fyzickém zdraví. Jděte na procházku, začněte do svého jídelníčku zařazovat více čerstvého ovoce a zeleniny a pokuste se vzdát všech špatných návyků, jako je nadměrná konzumace alkoholu nebo kouření. Některé z nich mohou být obtížnější než jiné, ale váš mozek vám poděkuje po mnoho let.

Nakreslete si zpaměti mapu svého města

I když se vám může zdát, že se můžete pohybovat ulicemi svého okolí se zavřenýma očima, zkuste vyzvat mozek tím, že si zpaměti nakreslíte mapu svého města nebo čtvrti. Pokuste zahrnout hlavní ulice, hlavní boční ulice a místní pamětihodnosti. Až budete hotovi, porovnejte svou paměťovou mapu se skutečnou mapou oblasti. 

Naučte se něco nového

Toto mozkové cvičení vyžaduje trochu odhodlání, ale je může to také vyžadovat finanční investici. Učit se něco nového je jedním ze způsobů, jak udržet mozek ve střehu a neustále představovat nové výzvy. Věci, které byste mohli chtít vyzkoušet, je učení se nového jazyka, učení se na hudební nástroj nebo učení se nové zálibě. Nejenže si procvičíte svou mysl, ale budete se také neustále učit něco nového, jak budete neustále rozšiřovat své dovednosti a být dokonalejší.

Zkuste použít svou nedominantní ruku

Zajímavé mozkové cvičení, které by mohlo pomoci udržet váš mozek při životě, je používat nedominantní ruku. Protože použití opačné ruky může být náročné, může to být skvělý způsob, jak zvýšit mozkovou aktivitu. Zkuste vyměnit ruce, když jíte večeři nebo když se snažíte něco zapsat. Bude to těžké, ale o to právě jde.

Socializujte se

Lidé, kteří jsou společensky aktivní, trpí nižšímu riziku rozvoje demence a Alzheimerovy choroby. I když jste zarytý introvert, hledání sociálních interakcí může být pro váš mozek přínosem jak z krátkodobého, tak z dlouhodobého hlediska. Přihlaste se například k dobrovolnickým pracím nebo zůstaňte v těsném kontaktu s přáteli a rodinou. A ještě jedno mozkové cvičení, o kterém jste možná neuvažovali, může být ve skutečnosti extrémně účinné – meditace. 

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5930973/ - celý článek






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat