Díky jedenáctiminutové procházce můžete žít déle

Co všechno je možné stihnout za 11 minut? Není toho zrovna málo. V tomto časovém úseku můžete připravit rychlou večeři, pověsit prádlo nebo třeba vyluxovat. Ale prodloužit život lze také! Jak? Dejte si svižnou jedenáctiminutovou procházku!

Vědecké výzkumy neustále potvrzují a opakují, že základním stavebním kamenem celkového zdraví i dlouhověkosti je fyzická aktivita. Máme si tedy zřizovat drahé členství v posilovně a denně ještě uběhnout desítky kilometrů? Budí to takový dojem. A ano, samozřejmě můžeme. Ale také nemusíme, protože to zřejmě vůbec není nutné (3).

Lenost jako zhouba

Je prokázáno, že pohyb je nezbytný pro kardiovaskulární systém, kognitivní funkce, duševní pohodu, imunitu, činnost metabolismu, kvalitní spánek a další věci, kterými asi žádný člověk nepohrdne (3). Jaké konkrétní cvičení ale zvolit? A hlavně – jak dlouho se mu věnovat, aby to přineslo tak blahodárné účinky? Tyto otázky se přímo nabízejí. Odpověď na ně překvapí asi každého, kdo má hodně nabitý harmonogram, nerad se zbytečně potí a sport celkově ho ani trochu neláká. Pokud jste to vy, pokračujte ve čtení!

Dobrého pomálu? Přesně tak!

Vezměme si třeba takovou chůzi. Ačkoli se to nezdá, i ona se dá vnímat jako cvičení a tak se o ní také ve vědecké sféře hovoří. Na základě jedné z největších a nejrozsáhlejších studií posledních let, do níž bylo zahrnuto více než 30 milionů účastníků, se zjistilo, že k výraznému snížení rizika srdečních chorob i předčasného úmrtí se stačí v rychlejším tempu procházet pouhých 11 minut denně (1). Není tohle fantastická zpráva? A zvláště v době, kdy vysoké procento dospělých běžné a doporučované pokyny pro míru fyzické aktivity nesplňuje ani z poloviny (2)? Jsme prý lenivá a příliš vytížená generace, stěžují si odborníci. Ti však v dobré víře doufají, že si na léčivou a život prodlužující procházku těch 11 minut volného času uděláme.

Zdroje: (1) www.bjsm.bmj.com/content/early/2023/01/23/bjsports-2022-105669, (2) www.cdc.gov/physicalactivity/basics/adults/index.htm, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8397487/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat