Typy lidí, pro které je suplementace kolagenu nutností

16.05.2023 | Zdraví

K dostání je v prášku nebo tabletách, řadí se mezi bílkoviny nerozpustné ve vodě, působí jako pojivo buněk v celém těle a organismus se bez něj neobejde. Tyhle typy lidí kolagen potřebují užívat každý den!

Kolagen je nejhojnější bílkovinou v lidském těle, nachází se v našich šlachách, vazech, kůži, svalech, kostech a krevních cévách, ale s věkem se jeho množství snižuje, takže se zásobování touto nezbytností vyloženě nabízí. Kdo všechno kolagen určitě potřebuje? Jestli patříte do těchto skupin lidí, neváhejte a udělejte z příjmu kolagenu svůj denní rituál!

Objevují se u vás jemné linky a vrásky

Stárnutí kůže se stává problémem i pro mladší lidi, kteří jsou ve stresu nebo se často vystavují slunečním paprskům. Metaanalýza studií ukázala příznivé výsledky suplementace hydrolyzovaného kolagenu ve srovnání s placebem, pokud jde o hydrataci, elasticitu a zmírnění vzhledu vrásek (1).

Jste v menopauze

Technicky vzato, každý člověk v jakémkoli věku může začít užívat kolagen (jeho přirozená produkce klesá každý rok v průměru o jedno až dvě procenta). V přechodu však dochází ke zvratu a dramatickému poklesu kolagenu asi o 30 procent, což je důvod, proč mnozí během této doby začnou pozorovat velké změny kůže (dehydratace, ochabnutí pokožky, jemné linky a podobně). Kromě přínosů pro pokožku je užívání kolagenu skvělé pro pohodlí kloubů (3).

Trpíte na suchou pleť

A konečně, pokud chcete pevnou, pružnou a hydratovanou pokožku, měl by se i pro vás kolagen stát denním chlebem. Kolagenový doplněk zlepšuje hydrataci, elasticitu a hustotu pokožky (2).

Proč je doplněk stravy lepší?

I když se můžete ládovat potravinami bohatými na kolagen (vývar z kostí, vaječné bílky atd.), přece jen jsou vysoce kvalitní doplňky účinnější. Kdekdo si chválí kupříkladu matcha latté, ve kterém se promíchá kolagen s matcha práškem, a to ještě před zalitím rostlinným mlékem. To vypadá na báječný ranní start! Kolagen je obecně vhodný pro sportovce, fyzicky pracující lidi nebo seniory (4).

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33742704/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6835901, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3601260/, názor autora






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat