Léky způsobující křeče v nohou

27.04.2023 | Zdraví

Ozývají se především v noci, mohou být mírně nepříjemné, ale i nesnesitelné. Pokud pociťujete křeče v nohách, zkontrolujte své léky!

Za křečemi v nohou stojí několik faktorů. Pro co nejpřesnější posouzení je vždy dobré se nejprve poradit se svým lékařem a sdělit mu, jaké medikamenty momentálně užíváte. Některé z nich totiž mají vedlejší účinky.

Antipsychotika

Antipsychotika jsou předepisována k léčbě některých duševních stavů, jako je bipolární porucha, schizofrenie a další. Protože antipsychotika působí jako silné látky tlumící centrální nervový systém, mohou vést ke svalovému ztuhnutí nebo křečím. Antipsychotika dále způsobují letargii, únavu, svalovou slabost a snížení hladiny dopaminu (1).

Krátkodobě působící smyčková diuretika

Diuretika se doporučují k léčbě otoků, vysokého krevního tlaku či městnavého srdečního selhání. Krátkodobě působící smyčková diuretika se z těla vylučují rychle, nicméně i tak zvyšují vylučování elektrolytů. Proto i tyto léky patří ke spouštěčům křečí v nohou, neboť z organismu vylučují sodík, draslík a chlorid (2).

Thiazidová diuretika

Thiazidová diuretika – středně silná diuretika, která se též označují jako saluretika, mají podobné účinky jako výše uvedená smyčková diuretika – vyčerpávají potřebné elektrolyty. Nejčastěji se předepisují k léčbě vysokého krevního tlaku, takže pokud na něj trpíte, a zároveň vnímáte nepříjemné pocity v nohou, poraďte se se svým lékařem (3).

Beta-blokátory

Beta-blokátory brání účinku přirozených tělních katecholaminů – adrenalinu a noradrenalinu. Užívají se při hypertenzi a srdeční arytmii, neboť významně zpomalují srdeční frekvenci a krevní tlak. Beta-blokátory se uplatňují i při léčbě migrén, anginy pectoris, třesu a některých forem glaukomu. Jejich vedlejším účinkem je zúžení tepen, což znamená menší průtok krve končetinami. To vytváří křeče, nepohodlí a někdy i studené ruce a nohy (4).

Beta2-agonisté

Beta2-agonisté uvolňují hladké svaly obklopující průdušky. Ulevují od astmatu a chronické obstrukční plicní nemoci (CHOPN). Podávají se pomocí inhalátoru, pilulky nebo injekce. A hovoří se o nich, že způsobují křeče v nohách (5).

ACE inhibitory

ACE inhibitory uvolňují krevní cévy tím, že brání tělu produkovat angiotenzin, oligopeptid hrající velkou roli v regulaci krevního tlaku. Jelikož v nohou hromadí draslík, podílejí se na bolesti svalů, kloubů, a dokonce i kostí (6).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK519503/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK546656/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK532918/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK532906/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK542249/, (6) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430896/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat