Dejte sbohem pavoučím žilám

07.05.2023 | Zdraví

Pavoučí žíly jsou extrémně časté, zejména u dospělých ve věku 50 let a starších. Mohou být nevzhledné a nepříjemné. Pokud vás zajímá, jak se jich zbavit, existuje několik možností.

Pavoučí žíly jsou rozšířené povrchové žilky na nohou nacházející se v horní vrstvě kůže. Objevují se již v mladém věku (okolo 20. roku), nicméně s přibývajícím věkem se lze setkat i s výraznými křečovými žílami, otoky nohou a kožními změnami. V nejhorším případě může v důsledku oslabení žil vzniknout žilní bércový vřed. Možnosti léčby pavoučích žil sahají od minimálně invazivních postupů až po konzervativní terapii. Zde je několik nejběžnějších typů řešení, na které vás lékař upozorní (1).

Konzervativní způsoby

Někdy jsou pavoučí žíly způsobeny určitými životními návyky od dlouhého sezení nebo stání během dne. Mezi další rizikové faktory patří obezita a věk. Riziko vzniku stoupá i u těhotných žen. Řešením je změna jídelníčku nebo cvičebního režimu. Zvlášť fyzická aktivita může zlepšit krevní oběh v nohách a také snížit riziko vzniku křečových žil. Prospěšné jsou i častější přestávky v dlouhém sezení nebo stání. Dalším běžným doporučením je držet nohy zvednuté, když ležíte. To proto, abyste uvolnili tlak v nohách. Sluší se však uvést, že tyto možnosti léčby jsou účinné při snižování příznaků a prevenci rozvoje nových pavoučích žilek. Stávající žilky jsou tvrdohlavé. K jejich odstranění budete potřebovat pokročilejší léčbu (2).

Lékařská léčba pavoučích žil

Nejúčinnějším způsobem úplného odstranění pavoučích žil je léčba skleroterapií, během které vám lékař vstříkne do postižených žil chemickou dráždivou látku. Ta způsobuje poškození výstelky žíly před uzavřením, což způsobuje, že krev z žíly je rozptýlena jinam, tam, kde může normálně cirkulovat zpět do srdce. (Poškozená žíla je nakonec tělem absorbována.) Zákrok je rychlý a minimálně invazivní, nicméně vyžaduje následné nošení kompresního návleku, jež podporuje zdravý oběh a eliminuje riziko potenciálního zánětu (2).

Je ošetřené trvalé?

Skleroterapie je obvykle preferovanou metodou odstranění pavoučích žil, protože je bezpečná. Pacienti uvádějí velmi málo negativních vedlejších účinků. Po odstranění jsou pavoučí žíly úplně pryč a už se nevrátí. Alespoň ne ty staré. Vždy se mohou vyvinout další, nové (1).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK563218/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4551823/






Celkem 2 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat