Zdroje zdravých tuků, které osloví každého vegetariána

Tuk vždycky nemusí být nepřítel. Vždyť existuje i v „hodné“ verzi! Zatímco lidé konzumující maso i ryby ho mohou čerpat právě z těchto zdrojů, vegetariáni to v tomto směru mají poněkud horší. A právě proto se jim tolik doporučují ořechy, semena i rostlinné oleje.

Kdekdo si myslí, že z tuků nic dobrého nekouká, protože se kvůli nim jen zakulacujeme a tím to hasne. Pravda je ovšem taková, že je nelze házet do jednoho pytle. Některé tuky jsou totiž zdravé a stejně jako třeba vitaminy, minerály a bílkoviny bývají pro tělo nezbytné. Víte, proč?

Ne všechno, co je tučné, bývá na obtíž

Tyto „dobré“ tuky představují nepostradatelný zdroj energie, přičemž fungují jako ochranný obal buněk a životně důležitých orgánů. Také se v nich rozpouštějí určité vitaminy, čímž se usnadní jejich správné vstřebávání (1). Zároveň regulují tělesnou teplotu, příznivě ovlivňují činnost mozku, zkvalitňují pokožku i vlasy a produkují hormony. Nelze opomenout ani to, že snižují hladinu škodlivého cholesterolu a mají protizánětlivé vlastnosti (2). Tak copak by to šlo bez nich? Opravdu jen horko těžko. Odkud je ale získat? Člověk, který nemá žádné gastronomické omezení, je může čerpat z masa nebo ryb. Pro vegetariány však může být hledání vhodných potravinových zdrojů trochu obtížnější. Anebo ne? S těmito konkrétními se dá počítat!

Mandle a ořechy jako mls za odměnu

Přímo ukázkovým zprostředkovatelem bývají všemožné druhy ořechů i semínek. Obsahují prospěšné omega-3 kyseliny, které lze najít i v těch zmíněných rybách. I díky nim tenhle křupavý mls svědčí srdci i cévám (3)! Další možností je tofu, které se vyrábí vysrážením čerstvého sójového mléka. Jeho skvělou alternativou bývá tempeh, jenž se připravuje zase lisováním sójových bobů. Oba tyto produkty představují skvělou zdravě tučnou laskominu, která navíc normalizuje úroveň krevního cukru (4).

Kukuřice? Ta se nezdá!

„Hodné“ tuky se dají získat i z kukuřice, stejně jako z avokáda a oliv (5). Vegetariáni by do stravy měli zahrnout i olivový, slunečnicový nebo řepkový olej (6), což jsou další dárci uvedených přínosných látek. Jak vidno, je skutečně z čeho vybírat!

Zdroje: (1) www.researchgate.net/publication/265785533_A_comparative_overview_on_good_fats_and_bad_fats_guide_to_control_healthy_body, (2) www.researchgate.net/publication/49824076_Dietary_Monounsaturated_Fatty_Acids_Are_Protective_Against_Metabolic_Syndrome_and_Cardiovascular_Disease_Risk_Factors, (3) www.researchgate.net/publication/227602600_Omega-3_fatty_acids_in_wild_plants_nuts_and_seeds, (4) www.researchgate.net/publication/238785952_Avocados_monounsaturated_fatty_acids_weight_loss_and_serum_lipids, (5) www.researchgate.net/publication/332343856_Tofu_A_Popular_Food_with_High_Nutritional_and_Health_Benefits, (6) www. researchgate.net/publication/308032797_Sunflower_oil_Efficient_oil_source_for_human_consumptionJ






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat