Za 70 procent nových diagnóz diabetu může stravování

Uzeniny, polotovary, potraviny z bílé mouky i přeslazené limonády. Tohle se v moderní stravě objevuje běžně. A právě proto je prý tolik nových diagnóz diabetu!

Diabetes druhého typu nastává tehdy, když slinivka břišní nedokáže produkovat dostatek inzulinu, což snižuje schopnost těla regulovat cukr a efektivně ho využít. Počet pacientů každoročně strmě narůstá a tím bohužel i čísla v černých statistikách. Cukrovku totiž doprovázejí závažné komplikace, jako je například poškození vnitřních orgánů, rychlejší postup kornatění tepen či selhání ledvin. I z těchto důvodů se ocitá na seznamu nejčastějších příčin předčasného úmrtí (1). A že jde o nemoc vyššího věku? Ale vůbec ne. Lékaři ji často diagnostikují i třicátníkům a čtyřicátníkům. Proč se tolik rozšiřuje? Geny v tom asi nehledejme.

Řekni mi, co jíš, a já ti povím, jak to skončí

Podle nedávné studie publikované v magazínu Nature Medicine (2) za 70 procent nových diagnóz diabetu druhého typu nemůže nic jiného, než špatné stravování. Její poznatky si s touto nemocí spojují zejména příliš častou a nadměrnou konzumaci zpracovaného masa, rafinovaných potravin, polotovarů, přeslazených limonád a nekvalitních sacharidů. Takový typický moderní jídelníček, že? Ovšem ty následky…

Čas na změnu. Než bude pozdě!

Z uvedeného výzkumu vyplynulo, že nevhodné stravovací návyky mají oproti ženám o něco více muži. Ale tíhnou k nim prý i mladší generace a obyvatelé větších měst – tedy ve srovnání se staršími a lidmi žijícími na vesnici. Jednoznačně nejvyšší míru diabetu souvisejícího se špatnou stravou má dle autorů studie střední a východní Evropa, které v tomto směru hodně konkuruje střední Asie. Americká lékařka Meghan O'Hearn, která se na tomto průzkumu také podílela, upozorňuje na to, že pokud se dnešní populace „nechytí za nos“ a nebude jíst lépe a zdravěji, výskyt diabetu bude o to nekontrolovatelnější a zatíží nejen kapacitu systémů zdravotní péče, ale i celosvětovou ekonomickou produktivitu (3). Otázka tedy zní – jaký je váš jídelníček?

Zdroje: (1) www.cdc.gov/diabetes/basics/diabetes.html, (2) www.nature.com/articles/s41591-023-02278-8?utm_medium=affiliate&utm_source=commission_junction&utm_campaign=CONR_PF018_ECOM_GL_PHSS_ALWYS_DEEPLINK&utm_content=textlink&utm_term=PID100093539&CJEVENT=6da20173ddb311ed82c22ce40a18b8f7, (3) www.nypost.com/2023/04/17/14-million-cases-of-type-2-diabetes-linked-to-these-foods-study-says/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Palačinky

(1 hlasů)

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat