Pilulky na hubnutí mohou poškodit zdraví

Chcete si hubnutí usnadnit pilulkami a doplňky stravy, které slibují, že nakopnou i ten nejlínější metabolismus a urychlí spalování tuků? Nejprve poznejte jejich rizika. Netýkají se jenom srdce!

Někdo chce zhubnout z estetických důvodů, zatímco jiného k dietě „přemlouvají“ zdravotní komplikace. Jenže jedna věc je teoretické odhodlání a druhá zase praxe. Jídelníček stavěný na čisté vodě a zelenině není nic moc, počítání kalorií je otravné a stroje v posilovně jsou hotové mučící nástroje. Kéž by šla kila shodit jinak a v ideálu bez většího úsilí! Nestačilo by slupnout nějakou tabletku a hotovo? Jeví se to jako skvělý nápad, že? Ale okolo pilulek na hubnutí to v poslední době nějak houstne.

Prášek, co vyřeší všechno?

Nějaký doplněk stravy, který slibuje úbytek tělesné hmotnosti, vyzkoušelo minimálně 15 procent lidí (1). A dá se to pochopit. Tyto přípravky mají dobrou reklamu, jsou veřejně dostupné a dají se koupit v různých cenových kategoriích, tudíž si je může dovolit každý. Ano, jejich obal i příbalový leták hlásí, že pravidelné užívání zlepší metabolismus, urychlí spalování kalorií, zabrání ukládání tuku, utlumí chutě na kdeco a prodlouží pocity sytosti. Kde jsou ale zmínky o nějakých rizicích? No právě, ty by tady člověk hledal marně. A přitom jich není zrovna málo.

Štíhlé křivky a srdce v háji

Podle amerického lékaře Marka Moyada z Michiganské univerzity mnoho těchto doplňků stravy zvyšuje srdeční frekvenci těla, čímž se má spálit větší množství energie. Ovšem uměle zvyšovaná srdeční frekvence může způsobit srdeční arytmii a poškodit nejen krevní oběh, ale i samotný srdeční sval (2). Že nejsou tyto propagované spalovače tuků žádným ternem, to vyplývá i z jisté studie (3), jejíž poznatky upozorňují na to, že ohrožují činnost jater a mohou zapříčinit jejich selhání. Podle jiného výzkumu (4) zase způsobují kožní potíže. Pokud je chcete užívat, poraďte se raději se svým lékařem, v sázce je až příliš mnoho!

Zdroje: (1) www.ods.od.nih.gov/factsheets/WeightLoss-HealthProfessional/, (2) www.menshealth.com/health/a19547146/weight-loss-supplement-side-effects/?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3076034/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3550200/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)

Mrkvové rohlíčky

(23 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat