Novým bojovníkem proti vráskám je Retin-A

Retin-A je metabolitem vitaminu A, o kterém se teď hodně mluví. Pomáhá vytvářet nová kolagenová vlákna a zlepšuje texturu pokožky, proto působí jako zázračný elixír mládí. Nezbavuje jenom vrásek, ale i pigmentových skvrn!

Žijeme v době, kdy se na vrásky nepohlíží jako na běžný jev stárnutí, ale spíše něco nežádoucího, co je z pokožky potřeba okamžitě vymazat. Ale jak? Botox je pro vás moc radikální, injekčních výplní kyselinou hyaluronovou se bojíte a krémy, co si běžně kupujete, nemají takřka žádný účinek. Je to tedy neřešitelná situace? Ale vůbec ne, do kosmetické hry totiž vstupuje Retin-A.

Vítej, náš zachránce!

Retin-A patří do rodiny retinoidů (odvozených přírodních derivátů vitaminu A). Dlouho se retinoidy lokálně používali k léčbě kožních problémů, jako je akné, melasma a lupénka, ovšem není to tak dávno, co se ukázalo, že jejich nejstudovanější člen, zmíněný Retin-A, má velice slibné účinky i v boji proti vráskám. A vlastně, nejen těm. Vědci, ktěří zkoumali jeho účinky, ke svému překvapení zjistili, že značně zvyšuje produkci kolagenu, a to již po deseti týdnech (1). Kromě toho, že odvrací projevy stárnutí, také umazává pigmentové skvrny, snižuje fotopoškození kůže způsobené slunečním ultrafialovým zářením a texturu pleti celkově zlepšuje. Chcete tenhle zázrak vyzkoušet? Takto z něj vytěžíte maximum.

Dobrá je večerní péče 

Prvním důležitým pravidlem je správné načasování aplikace. Vyhněte se používání Retinu-A během dne a krém s jeho obsahem nanášejte vždy večer, v ideálním případě před spaním. Takto vaše pleť bude mít klid i dostatek času na absorpci, což zvýší jeho účinnost. Pokožku nejprve samozřejmě očistěte a zbavte ji veškerých líčidel. Retin-A se nedoporučuje kombinovat s vitaminem C ani kyselinou salicylovou, která je běžnou složkou produktů na akné. Pokud si tyto rady vezmete k srdci, můžete se těšit na rychlejší obměnu kožních buněk a vítanou pomoc při vytváření nových kolagenových vláken. Objeví-li se stopy lehkého podráždění, nepanikařte, bývá to zcela normální. Kůže si na tuto látku totiž musí zvyknout, proto ji z počátku dávkujte v malém množství.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2699641/, (2) www.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/jocd.12131






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat