Když razantní zhubnutí změní váš obličej

01.05.2023 | Zdraví

Je to tu. Máte postavu svých snů, nebo se k ní minimálně blížíte. Akorát v obličeji to nějak není ono. Vrásky se prohloubily a vypadáte ztrhaně. Proč se to děje a jaké máte možnosti?

Není žádným tajemstvím, že výrazný a rychlý úbytek hmotnosti může způsobit, že obličej působí vyzáble, což je fenomén, pro který má současný svět termín „ozempic face“. Ozempic je lék na cukrovku 2. typu a zároveň nejbouřlivější trend hubnutí, o němž se aktuálně mluví. Samotný termín „ozempic face“ vytvořil Paul Jarrod, dermatolog z New Yorku, jež popsal vedlejší účinky uvedeného léku v souvislosti s rychlým úbytkem hmotnosti: stárnutí obličeje, včetně vyhublosti a ochabnutí kůže.

Jak hubnutí mění pleť

Významný úbytek hmotnosti (často 15 a více kilogramů) v krátkém časovém období (obvykle šest měsíců nebo méně) vyčerpává pokožku a tělo o základní živiny a může narušit endokrinní a jiné procesy. Kůže se ztenčuje a ztrácí pružnost a lesk v důsledku náhlého a rychlého vyčerpání esenciálních mastných kyselin, které tvoří funkci kožní bariéry.

Narušen je i metabolismus kolagenu a elastinu, což dále vede k nažloutlé, matné a tenké pokožce. Ztráta objemu neboli tuku na tvářích pak pouze prohlubuje nezdravý, zestárlý a vyzáblý vzhled. Představte si balon plný vzduchu.

Pokud trochu vzduchu vypustíte, balonek je stále těsný a hladký. Jak však vzduch postupně uchází, balonek se svrašťuje. Jestli bylo vaším cílem zhubnout, můžete být smířeni s tím, jak se vaše pokožka od té doby změnila, ať už máte na obličeji „kůži navíc“ nebo například strie na břiše. Ale v případě, že nejste spokojeni s tím, jak vaše pokožka právě teď vypadá, věřte, že pomoc existuje.

Tohle udělejte ještě dnes

Víc ovoce a zeleniny, dostatečný pitný režim, absence kouření, ochrana před škodlivými slunečními paprsky a používání krémů s retinoidy. U tohoto to začíná. (Retinoidy pomáhají zlepšit texturu pokožky.)

Kdy navštívit plastického chirurga nebo dermatologa?

V případě, že kosmetické produkty nepůsobí na nechtěnou ochablost pokožky způsobenou úbytkem hmotnosti, zvažte konzultaci s odborníkem. K dispozici jsou dermální výplně, lasery stimulující produkci kolagenu a ultrazvuková ošetření. I když se nejedná o trvalé opravy, mohou tyto postupy poskytnout velmi pěkné a přirozené výsledky po dobu několika týdnů až měsíců. (Každé tělo metabolizuje jinak, proto konkrétní dobu nelze určit.)

Zdroje: www.medicalnewstoday.com/articles/ozempic-face - celý článek






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat