Pro a proti cvičení naboso

01.05.2023 | Zdraví

Protahování a cvičení naboso jsou ve studiu jógy nebo pilates samozřejmostí. Přesto v tradičnějších prostředích, jako jsou tělocvičny a posilovny, je vstup bez bot nežádoucí či rovnou zakázaný. Obojí přitom má svá pro a proti.

Možná jste viděli fotografie a videa svých oblíbených osobností, které prostřednictvím sociálních sítí hovoří o tréninku naboso. Ve skutečnosti mnoho osobních trenérů a fitness expertů cvičí bez obuvi nebo používá barefoot boty místo tradičních tenisek. (Anglické slovo „barefoot“ znamená v překladu „bosý“ nebo „naboso“. Z tohoto výrazu vznikl český název „bosé boty“, které věrně napodobují chůzi naboso, která je pro člověka nejpřirozenější.)

Proč lidé cvičí naboso?

Cvičení naboso je v rámci wellness stále oblíbenější a co víc, může být přínosem pro nohy i tělo. Fitness trenéři podotýkají, že zlepšuje hbitost, stabilitu kotníku a umístění kloubu, pokud se tedy cviky provádějí správně. Než se však rozhodnete boty zahodit, je třeba zvážit několik věcí. Lidé, kteří nejsou zvyklí chodit nebo cvičit naboso, se mohou rychleji unavit. Zároveň jsou náchylnější ke zranění.

Proto se doporučuje, aby začátečníci v bosém tréninku začali chůzí bez bot po dobu pěti minut denně. Postupně si na tento stav zvykejte, potom pozvolna zavádějte cviky, ale zbytečně nepřetahujte délku tréninku. Preferujte spíš kratší relace. Před začátkem workoutu myslete na správnou formu a polohu chodidel. A taky se těšte z několika benefitů.

Větší svoboda pohybu i spojení se zemí

Když cvičíte naboso, máte možnost roztáhnout prsty (na rozdíl od tenisek, kde jsou často stlačené), což vytváří větší kontaktní plochu se zemí, která umožňuje větší stabilitu. Být naboso je přirozenou součástí bytí, vlastně se jedná o návrat k přirozenosti, jež jednoznačně posouvá vaši koordinaci, stabilitu a rovnováhu na další úroveň. Bez bot se také zapojují všechny svaly chodidel – optimálním způsobem, který tenisky neumožňují. Ostatně, jistá studie s padesáti sedmi běžci ukázala, že nošení minimalistických bot skutečně může pomoci chodidla posílit (1), což je rozhodně dobrá zpráva.

Kde cvičení bez bot není možné?

Některé tělocvičny cvičení bez bot nemusí povolovat, kupříkladu z bezpečnostních důvodů. Důležitá je také hygiena a čistota. Je-li povrch nepravidelný nebo znečištěný, je vhodné zvážit, zda je absence obuvi vhodná.

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30113521, www.verywellfit.com, www.wikipedia.org






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)

Palačinky

(1 hlasů)

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat