Na jarní očistu organismu ještě není pozdě

Cílem vědomé diety s pomocí detoxikační kúry je zbavit tělo toxinů – tedy očistit ho. Můžete tak posílit svůj imunitní systém a začít den fit a plní energie.

Očistit tělo od škodlivých látek možná na první pohled vypadá jako složitý a dlouhodobý proces, ale nemusí to tak být. Jistě, toxinů se nezbavíte během jednoho dne, ale i malými krůčky dojdete k cíli – plně funkčnímu tělu uvnitř, což poznáte i navenek.

Dostatek tekutin

Ať už neperlivá voda, čerstvá šťáva nebo neslazený čaj – během detoxikační kúry je důležité pít hodně tekutin. Měly by to být asi 3 litry denně. To rozproudí trávení, pomůže vyplavit mnoho toxinů z těla a zrychlí náš metabolismus.

Zelený čaj

Prospěšné účinky zeleného detoxikačního čaje jsou obecně známé. Třísloviny, které obsahuje, zklidňují žaludek a střeva, regulují náš krevní tlak a obsahují mnoho důležitých vitaminů a minerálů. Zejména tzv. flavonoidy mají zásadní vliv na mnoho metabolických procesů v našem těle. Mají protizánětlivý, antimikrobiální účinek, posilují imunitní systém a neutralizují škodlivé toxiny životního prostředí.

Pijte místo žvýkání

Žádná jiná potravina nemá tolik vitaminů, minerálů a antioxidantů a zároveň nemá tak nízkou energetickou hustotu jako zelenina. Zejména zelená listová zelenina, jako je špenát a kapusta, obsahuje vysoký podíl chlorofylu, zeleného rostlinného barviva. Umožňuje lépe čistit naši krev a rychleji regenerovat. Pokud však zeleninu pijete a nebudete ji žvýkat, můžete snáze sníst mnohem větší množství zeleniny.

Juice shop

Pozor na hotové džusy ze supermarketu! Zde stojí za námahu postavit se před smoothie mixér. Zpracované džusy totiž často obsahují spoustu dalšího cukru, po kterém se tloustne a spouští zánětlivé reakce v těle. Dejte přednost samovymačkané šťávě z červené řepy nebo vlastnoručně namíchanému detoxikačnímu smoothie. Přesně víte, co je uvnitř, a nemusíte luštit maličký seznam ingrediencí na zadní straně.

Přírodní ingredience

Na rychlé občerstvení zapomeňte! Detoxikační kúra se opírá o nezpracované organické produkty (nejlépe regionální). Jedině tak zajistíte, že se do těla nedostanou žádné pesticidy a jiné škodlivé toxiny. I když jsou tyto potraviny často o něco dražší než neekologické odrůdy, stojí to za to. Koneckonců, investujete do svého zdraví!

Veganská strava

Není to dobrá zpráva pro milovníky steaků a sýrů. Maso a mléčné výrobky totiž často obsahují hodně tuku a způsobují mnohé potíže s trávením. Je proto vhodné během detoxikační fáze jíst vegansky nebo se spolehnout na „light“ živočišné produkty, jako jsou bílé ryby nebo krůtí maso. 

Detoxikační čaj

Detoxikační čajová kúra má v zásadě dvě funkce. Má odvodňovací a detoxikační účinek a stimuluje metabolismus, trávení a spalování tuků. Navíc poskytuje důležité živiny a vitaminy.

Důležité je nepít čaj s mlékem, cukrem či jinými sladidly, jinak by ztratil účinnost. Dbejte na přírodní, bio suroviny a správnou přípravu. Teplota vody během louhování a doba louhování se u jednotlivých čajů liší. Pokud je nebudete správně dodržovat, může dojít ke ztrátě živin a vitaminů. 

Ne každý čaj je jako detoxikační nápoj vhodný. Použít ale můžete čaje z listů kopřivy, které stimulují metabolismus, zelený čaj známý svým obsahem antioxidantů, stejně jako čaj z citronové trávy. Na podporu trávení je vhodný čaj ze zázvoru nebo maté. A pokud potřebujete trávicí systém uklidnit, pomůže vám meduňka a máta.

Zdroj: www.wikihow.com/Detox - celý článek






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat