Superpotraviny pro zdravá játra

Jarní úklid zevnitř. Představujeme vám účinnou čtveřici superpotravin, které optimálně podporují játra ve všech jejich funkcích v každodenním životě a zároveň zajišťují větší pohodu.

Játra jsou největším metabolickým orgánem těla a denně odfiltrují nežádoucí škodliviny z krve. Citlivý endogenní detoxikační systém si jistě zaslouží více pozornosti. Protože pokud dojde k narušení rovnováhy a přetížení jater, může to vést mimo jiné k únavě, nevolnosti a nesoustředěnosti.

Udělat něco dobrého pro játra v běžném životě není tak těžké – přispívá k tomu vyvážená strava. Kromě toho je pro zdraví orgánu prospěšné vyhýbat se alkoholu, nikotinu a zbytečným lékům. Cvičení na čerstvém vzduchu a dostatek vody zrychlují metabolismus a pomáhají játrům nerušeně pracovat.

Založte si do svého týdenního jídelníčku následující kvarteto superpotravin a udělejte snadno něco pro zdraví svých jater.

Červená řepa

Za svou působivou červenou barvu vděčí červená řepa přírodnímu pigmentu betanin. Tato sekundární rostlinná látka stimuluje jaterní buňky a podporuje orgán ve všech jeho funkcích. Také žlučníku prospívají složky zemité hlízy, která ulevuje gastrointestinálnímu traktu.

Potraviny bohaté na inzulin

Ve vodě rozpustná dietní vláknina inulin se přirozeně vyskytuje v určité zelenině a podporuje funkci jater. Čerstvý pastinák, čekanka, artyčoky a topinambury jsou dobré nejen pro játra– ale také pro hladinu cukru v krvi. Protože inulin zabraňuje skokům cukru v krvi, udržuje hladinu cukru v krvi v rovnováze a zvyšuje pocit sytosti.

Pampeliška

Známá léčivá bylina se po staletí používá k léčbě onemocnění jater, žaludku a střev. Za její pozitivní vliv na játra je zodpovědná tříslovina taraxin obsažená v pampelišce a silice. 

Až si ale budete sbírat vlastní pampelišky, dávejte si pozor, aby byly dost daleko od rušných silnic nebo se zastavte na trhu.

Ostropestřec mariánský

Ostropestřec doplňuje čtveřici superpotravin a je také potravinou prospěšnou játrům. Přesněji řečeno, jsou to plody léčivé byliny, které játrům prospívají, protože chrání orgán před škodlivými vlivy prostředí. Je to zejména složka silymarin, která posiluje játra a jejich podporu při regeneraci. Stimuluje tvorbu nových buněk v játrech a urychluje tvorbu bílkovin a tím i detoxikaci.

Ostropestřec mariánský jako potravina však není dobrý jen pro játra, ale jako léčivá bylina se pro své protizánětlivé a sliznice chránící vlastnosti využívá pro celé tělo. Rostlina také reguluje tvorbu kyseliny v žaludku a stimuluje střevní činnost.

Zdroj: www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0098299707000842?via%3Dihub, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9570694/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4499388/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Brokolicové karbanátky

(1 hlasů)

Pečený losos s chřestem

(1 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat