Účinně proti zhoubnému stresu

Stres je součástí života. A i když nemůžete vždy ovládat vše kolem sebe, můžete mít kontrolu nad tím, jak na to zareagujete. Když se stres stane součástí života, může to ovlivnit vaši pohodu. Proto je nezbytné mít účinné prostředky na odbourávání stresu, které dokážou zklidnit vaši mysl i tělo. 

Pokud jde o úlevu od stresu, neexistuje univerzální možnost. Co funguje pro jednoho, nemusí fungovat pro druhého. A to, co vám vyhovuje doma, nemusí fungovat v práci nebo ve společnosti (tanec v obývacím pokoji může být užitečný, ale tanec v obchodě s potravinami už asi ne). Je tedy důležité mít k dispozici různé nástroje pro zmírnění stresu, abyste si mohli vybrat tu, která nejlépe vyhovuje vašim aktuálním podmínkám. 

Rychle působící strategie úlevy od stresu

Jaké strategie mohou rychle zmírnit stres? Řada užitečných technik, jako je hluboké dýchání a meditace, jsou rychle působící nástroje, které můžete provádět kdekoli a kdykoli. Ať už vás čeká pracovní pohovor nebo jste pod tlakem z chování vašeho dítěte na hřišti, je důležité mít nějaké nástroje na snížení stresu, které pomohou hned teď.

Vyzkoušejte řízené snímky

Řízené snímky je jako vzít si krátkou dovolenou ve vaší mysli. Může to zahrnovat představu, že jste na svém „šťastném místě“ – třeba si představujete, jak sedíte na pláži, posloucháte vlny, čicháte vůni oceánu a cítíte pod sebou teplý písek.

Meditace

Meditace přináší krátkodobou úlevu od stresu a také trvalé výhody ovládání stresu. Existuje mnoho různých forem meditace, které můžete vyzkoušet – každá je jedinečná a přináší svou vlastní přitažlivost. 

Progresivní svalová relaxace

Progresivní svalová relaxace zahrnuje uvolnění všech svalů ve vašem těle, skupinu po skupině. Cvičením se naučíte rozpoznávat napětí a napjatost ve svalech a budete se moci snadněji uvolnit. 

Zaměřte se na dýchání

Pouhé soustředění se na svůj dech nebo změna způsobu, jakým dýcháte, může mít velký vliv na celkovou úroveň stresu. Dechové techniky dokážou zklidnit vaše tělo a váš mozek během několika minut. Nejlepší na tom je, že nikdo ve vašem okolí nebude vědět, že je děláte. Ať už jste na stresující schůzce nebo sedíte v přeplněném divadle, dechová cvičení by mohla být klíčem ke snížení vašeho stresu. 

Jděte na procházku

Cvičení je fantastický prostředek na uvolnění stresu. Procházka vám umožní vychutnat si změnu prostředí, která vás dostane do jiného rozpoložení mysli a přinese výhody cvičení. Ať už se tedy potřebujete jen projít po kanceláři, abyste si odpočinuli od frustrujícího úkolu, nebo se rozhodnete jít po práci na dlouhou procházku do parku, chůze je jednoduchý, ale účinný způsob, jak omladit svou mysl a tělo.

Objetí od milovaného člověka

Fyzický dotek může udělat hodně, zvlášť když jde o objetí od milované osoby. Když někoho obejmete, uvolní se oxytocin (také známý jako „hormon mazlení“). Ten se také spojuje s vyšší úrovní štěstí a nižší úrovní stresu.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK513300/, názory autora






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat