Pro kvalitní spánek si dejte pod polštář stroužek česneku

Česnek je zdravý, protože posiluje imunitu, umí si došlápnout na škodlivé bakterie a působí jako antibiotikum. Ale pomoci vám může i v případě, že ho jíst vůbec nebudete. Dejte si jeho stroužek pod polštář, zajistí vám kvalitnější spánek.

Ačkoli si to mnohdy neuvědomujeme, spánek ovlivňuje mnoho aspektů našeho života. Právě proto se jeho nedostatek může negativně promítnout ve zdraví, pracovní produktivitě, tělesné hmotnosti, společenském životě i partnerských vztazích. Proč s ním máme potíže?

Jsme nervózní, špatně jíme a málo se hýbeme

Stejně jako jiné neduhy, i nespavost je třeba léčit. Asi každý, kdo o nočním převalování ví své, na vlastní kůži zjistil, že se spánkovou deprivací bývá během dne hodně těžké pořízení. Její příčiny pak odborníci vidí zejména v chronickém stresu, špatných stravovacích návycích, absenci pravidelného pohybu, užívání některých léků, populační náklonnosti ke kávě a dalším povzbuzujícím nápojům, konzumaci alkoholu i nepříjemných emočních zážitcích (3). Jak s nespavostí zatočit? Možná se budete divit, ale na seznamu záchranných opatření se objevuje i česnek. Není nutné ho ale jíst ani popíjet ve formě česnekového nálevu. Tak co tedy s ním?

Spolunocležník, který přijde vhod

V knihách zaměřených na tradiční lidovou medicínu bychom se dočetli, že stroužek umístěný pod polštář usnadní usínání a noční odpočinek celkově zkvalitní. Považujete tuto radu za nesmysl a babské povídačky? Podle expertů z amerického lékařského a výzkumného centra Mayo Clinic to fungovat opravdu může (1). Zastávají totiž názor, že silné antioxidační působení tohoto přírodního prostředku reguluje hladinu tělesných tekutin, zlepšuje činnost všech orgánů a tlumí infekce, což se na spánkovém cyklu pozitivně projeví. Neumíte si úplně představit, že byste si tento pro mnohé smradlavý dáreček dali do postele? Pak byste měli vědět, že ono štiplavé aroma, v jehož pozadí stojí síra a těkavé oleje, prý přináší uklidnění, jež může navodit ospalost. Česnek také zvyšuje produkci látky označované zkratkou GABA, která mírní napětí svalů (2). Nestojí to alespoň za vyzkoušení? Co můžete ztratit…

Zdroje: (1) www.timesnownews.com/health/this-is-why-you-should-keep-a-clove-of-garlic-under-your-pillow-every-night-article-96267900, (2) www.vitaminexpress.org/en/gaba-information, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK20359/






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)

Mrkvové rohlíčky

(23 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat