Voda výrazně ovlivňuje zdraví zubů

12.04.2023 | Zdraví

Zuby si čistíte se železnou pravidelností, ale co je vám to platné, když nepijete dostatek vody?

Jen tak pro zajímavost, denní spotřeba pitné vody v ČR činí cca 89 litrů na osobu, převážnou část z nich, přibližně 70 %, přitom využíváme v koupelně (1). Voda hydratuje, funguje jako rozpouštědlo a nosič pro většinu živin, elektrolytů, hormonů a krevních plynů, zároveň vyplavuje odpadní a škodlivé látky (2). A taky má vliv na zdraví zubů!

Čistí ústa

Voda je vynikající čistič úst, protože odstraňuje nebezpečné bakterie a zbytky jídla. V důsledku toho se tolik nehromadí nežádoucí plak, čímž je pravděpodobnost vzniku zubního kazu nebo eroze skloviny o dost menší. Proto, chcete-li mít perleťově bílé zuby, dávejte pozor na pitný režim a po každé vypité sklenici ihned zásoby „dotankujte“. Vodu si postavte do zorného pole, upozorní vás to, že zanedlouho opět přijde čas na pravidelné hydratační okénko (3).

Zabraňuje onemocnění dásní

Pití vody pomáhá udržovat dásně hydratované, což je důležité pro prevenci onemocnění dásní. Proč je to tak moc důležité? Pokud se onemocnění dásní neléčí, objevují se záněty, krvácení a potencionální ztráta zubů. Naštěstí voda tato rizika eliminuje (3).

Předchází vzniku skvrn

Zatímco čištění zubů kartáčkem a nití je pro udržení zdraví ústní dutiny zásadní, i časté pití vody dělá svoje, neboť předchází nežádoucím tmavým skvrnám a kazům. Ujistěte se však, se preferujete čistou vodu, naopak se vyhýbejte syceným nápojům, ovocným šťávám a sportovním koktejlům. Tyto sladké „dobroty“ produkují kyselinu, která zubní kaz jen zhoršuje (3).

Působí proti suchu v ústech

Pití dostatečného množství vody může pomoci předejít suchu v ústech, které obvykle vede k zápachu z úst, zubnímu kazu a dalším problémům s ústním zdravím. Pravda je taková, že sliny pomáhají neutralizovat kyseliny produkované bakteriemi a smývají částice potravy, jež se podílejí na vzniku zubního kazu (3).

Zvyšuje příjem fluoridů

Většina pitné vody obsahuje fluorid, a i ten hraje velmi důležitou a nezastupitelnou roli v prevenci zubního kazu (3).

Zdroje: (1) www.czso.cz/csu/czso/cesi-v-domacnostech-denne-spotrebuji-pres-89-litru-pitne-vody, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2908954/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8971694/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Rybí karbanátky

(4 hlasů)

Cibulačka

(1 hlasů)

Uzená polévka

(1 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat