Doplňky stravy, které se rozhodně nevyplatí kombinovat

14.04.2023 | Zdraví

Každý den se to opakuje. Sáhnete do blistru nebo plastové lahvičky a spolknete všechny vitaminy a jiné doplňky stravy, o kterých si myslíte, že je vaše tělo potřebuje. Jenže pozor. Úroveň absorpce účinných látek záleží na načasování. Co nikdy nemíchat?

Pokud některé z doplňků stravy užíváte společně, snižujete tím jejich účinnost a také pokládáte základy k nepříznivým interakcím, které mohou podlomit vaše zdraví. Zde je šest kombinací vitaminů, minerálů a jiných doplňků stravy, které byste rozhodně neměli užívat dohromady.

Hořčík a vápník/multivitamin

Mnoho lidí si rádo dává hořčík hlavně večer, protože tento minerál může podpořit pocit klidu a uvolnění svalů (1). Doporučuje se však neužívat jej současně s multivitaminem, neboť v této kombinaci se narušuje vstřebávání menších minerálů nalezených v multivitaminu, jako je železo a zinek. Mimochodem, užívání vápníku a hořčíku pomáhá předcházet osteoporóze, ale abyste maximalizovali přínosy, užívejte je s dvouhodinovým odstupem.

Vitaminy D, E a K

Když se vitaminy rozpustné v tucích, jako je vitamin E a vitamin D užívají společně, může se narušit vstřebávání „káčka“, vitaminu, který předchází osteoporóze, jak již bylo uvedeno. Osteoporóza je celosvětově předním přispěvatelem zlomenin a způsobuje více než 8,9 milionu zlomenin ročně (2). Taktéž tyto vitaminy, stejně jako v předchozím případě, polykejte s dvouhodinovým odstupem.

Rybí olej a gingko biloba

Zatímco doplňky s omega-3 rybím olejem jsou skvělé pro zdraví srdce a gingko biloba může být použita k podpoře kognitivních poruch, ani tato kombinace není bezpečná. Obě položky totiž mají potenciál ředění krve, takže zvyšují riziko nekontrolovatelného krvácení. Proto je nemíchejte (4).

Měď a zinek

Pokud užíváte doplňky s mědí, vyhněte se současnému přijímání zinku. Zinek posiluje imunitní systém (3), ale na druhou stranu narušuje vstřebávání mědi vaším tělem. Pokud musíte vzít obojí, dodržujte odstup minimálně dvou hodin.

Železo a zelený čaj

I když zelený čaj není doplňkem, ale lahodným nápojem s obsahem antioxidantů, ve skutečnosti stojí za nedostatkem železa, pokud se užívá ve velkém množství a po delší dobu. Platí také, že železo může snížit účinnost zeleného čaje. Jak vypadá řešení v praxi? Nepijte zelený čaj ve dnech, kdy užíváte doplněk železa, zároveň snižte svou týdenní spotřebu (5).

Vitamin C a B12

Vitamin C by mohl rozkládat vitamin B12 v trávicím traktu, čímž se snižuje vstřebávání „bé dvanáctky“. V důsledku toho vyplývá, že je nutné opět počkat alespoň dvě hodiny, než slupnete první a následně druhou tabletku (6).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3703169/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4600246/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2277319, www.sheknows.com, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4707688/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5093162/, (6) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5122828/






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat