Přínosy hořčíku mají hodně tuhý kořínek

18.04.2023 | Zdraví

V poslední době se poměrně hodně mluví o kladných účincích hořčíku na lidské zdraví. Hořčík je minerál, který má zásadní význam pro fungování organismu, pomáhá udržovat normální krevní tlak, silné kosti a stálý srdeční rytmus. Jaké jsou jeho další přínosy, a je potřeba ho uměle doplňovat?

Přínosy hořčíku

V případě, že má lidské tělo dostatek hořčíku, je méně náchylné na záněty, které jsou spojovány s vážnými chorobami. Tento minerál úspěšně pomáhá předcházet srdečním onemocněním, cukrovce i některým druhům rakoviny. Pokud má tělo nedostatek magnézia, může to být i příčinou osteoporózy. Na nedostatek hořčíku by si měli dávat pozor především jedinci trpící onemocněním ledvin, starší osoby, lidé s cukrovkou nebo problémy s trávením. (1)

Ve sportovní výživě se hořčík mimo jiné používá k odstranění svalových křečí po těžkém tréninku. Tento minerál rovněž dokáže pomoci při menstruačních křečích a výrazně je zmírnit, což jistě ocení všechny ženy. (2)

Potraviny bohaté na hořčík

Hořčík lze samozřejmě čerpat nejen z doplňků stravy, ale i ze stravy. Potraviny zvláště bohaté na tento minerál jsou ovesné vločky, fazole, arašídové máslo, celozrnné těstoviny, dýňová semínka, mandle, kešu a špenát. Doporučená denní dávky se tedy dá poměrně bez problému poskládat i z bohaté stravy. (3)

Z již zmíněných potravin jde určitě poskládat nějaké chutné jídlo. Připravte si třeba chilli con carne s fazolemi, ovesnou kaši s oříšky, celozrnné zapečené těstoviny, pražené mandle nebo nostalgický špenát s vajíčkem a bramborami. Stačí si jenom najít recept na vaše oblíbená jídla a upravit je tak, aby byla dostatečným zdrojem hořčíku. (4)

Rizika vysokého příjmu hořčíku

S ničím se to nemá přehánět, dokonce ani s hořčíkem. Nadměrný příjem tohoto minerálu může vést k mírným ale i vážným nežádoucím účinkům. Mezi ty méně vážné patří nevolnost, křeče a průjem. Předávkování se projevuje nevolnostmi, průjmem, nízkým krevním tlakem, svalovou slabostí a únavou. V krajních mezích může vést předávkování až ke smrti. (5)

Na pozoru by se měli mít zejména lidé, kteří pravidelně berou nějaké léky. Doplňky hořčíku totiž mohou interagovat s některými léky na srdce nebo antibiotiky. Pokud si nejste jisti, jestli je pro vás suplementace hořčíkem vhodná, poraďte se nejdříve se svým lékařem. (6)

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8065437/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8065437/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6316205/ , (4) Názor autora, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK554593/, (6) Názor autora






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat