Když únava vyhrává na celé čáře

Jsou dny, kdy se cítíte apatičtí a unavení, i když jste ve skutečnosti spali dost? Pak byste měli své tělo podpořit správnou stravou.

Spali jste šest, sedm nebo osm hodin, a přesto se ráno prostě nemůžete zvednout z postele. A když se to podaří, vlečete se celým dnem, aniž byste se skutečně dokázali soustředit. A stále se objevuje otázka: Proč se cítím tak vyčerpaný?

Příčinou mohou být výkyvy teplot

Důvodem mohou být teplotní výkyvy. Když tělo neustále střídá chladné a horké dny, musí se hodně snažit. Často se tyto problémy objevují právě ​​na jaře. Při zvýšení teploty se cévy rozšíří, při poklesu teploměru se zase zúží. To může u některých lidí vést k problémům s krevním oběhem.

Důležitá je správná strava

Zejména v těchto fázích je důležité podporovat tělo správnou výživou. Protože pokud má žaludek také pravidelně hlad nebo žízeň, upadnete do špatné nálady ještě rychleji. Dostatečný důvod, abyste přehodnotili výživový plán.

Křupavá svěžest vás probudí

Krátkodobě mohou pomoci potraviny, které vyžadují intenzivní žvýkání. Podpoří se krevní oběh v hlavě, což může mít povzbuzující účinek. Ve dnech plných únavy se proto zaměřte spíše na zeleninu nebo ovoce. Jídlo dodává tělu mnoho důležitých vitaminů. A tělo to právě teď umí velmi dobře využít. To platí zejména pro vitaminy B, protože nedostatek může způsobit špatnou náladu. Vitaminy skupiny B se nacházejí mimo jiné v celozrnných výrobcích, mase a mléce. Ale i banány a ořechy také správně nastartují energetický metabolismus.

Bezprostředně před spaním nejezte žádnou syrovou stravu. Vysoké množství vlákniny je hůře stravitelné a může vést k plynatosti a nespavosti.

Minerály, které tělo může využít

Někdy může být nedostatek drive také způsoben nedostatkem minerálů. Pokud tělu například chybí minerál hořčík, stáváme se více unavení, vyčerpaní a velmi snadno podráždění. Totéž platí pro nedostatek vápníku nebo železa. Snažte se proto zakomponovat potraviny bohaté na tyto minerály – petržel, amarant, sójové boby, fenykl nebo brokolice. Hořčík zase najdete v celozrnných vločkách, zelené zelenině nebo luštěninách.

Cukr není řešení

Kdo se cítí unavený, rád sáhne po cukru. Sladkosti mají totiž dodat tělu potřebnou energii. Ve skutečnosti může malé množství poskytnout tolik potřebnou dávku energie, například když úplně zapomenete celý den jíst. Ale teď přichází ale: Pokud se jeden bonbon promění v celý pytlík, může to rozhodně zhoršit náladu. U mnoha lidí se hladina krevního cukru na krátkou dobu zvýší, aby se pak rychle vrátila do normálu.

Místo toho se rozhodněte pro celozrnné produkty a čerstvé ovoce. Kromě sacharidů poskytujících energii dodávají tyto potraviny tělu také sytou vlákninu a cenné vitaminy a minerály. Komplexní sacharidy tělo odbourává pomaleji, poskytují dlouhodobou energii a zabraňují prudkým výkyvům hladiny cukru v krvi.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1119993/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat