Tučná a sladká jídla nabádají mozek nenávidět zdravé pokrmy

Jednou si člověk dá sladké či tučné a už se veze. Tyto potraviny doslova přeprogramují mozek, který pak nesladká a odtučněná jídla s nechutí odmítá. Je tohle vysvětlení rozjeté populační nadváhy?

Řekněme, že v těsné blízkosti vašeho zaměstnání otevřou malou rodinnou pekárnu. Chodíte okolo a mlsně hledíte do výlohy, ale nikdy nejdete dovnitř, protože se sladké snažíte krotit. Jenže pak přijde těžký den, který si bude žádat něco na nervy. Koupíte si tedy lahodně vyhlížející koláček či muffin, co má náplň lehkou jako dech a voní tak krásně, že vás přenese do radostných chvil dětství. A to chcete zažít znovu a znovu! Výsledkem je, že se v té malé pekárně pro snídani zastavíte každé ráno. Přece, co může být na kousku pečiva špatného, že? V zásadě nic, tedy až na to, že přemluví váš mozek k tomu, aby odmítal zdravé možnosti.

Něco jako zákon akce a reakce

Jídla s obsahem cukru a tuku máme v ústech denně, protože tyhle kontroverzní přísady se přidávají prakticky do všeho. A právě proto, že je jíme tak často a pravidelně, po nich toužíme víc a víc. Nová studie publikovaná v magazínu Cell Metabolism prokázala, že každodenní konzumace potravin s vyšším podílem cukru a tuku vytváří trvalé preference, neboť ovlivňuje dopaminové okruhy odměn v mozku (1). Jinými slovy – tato jídla si oblíbíme natolik, že už nás pak zdravější, méně sladké a nízkotučné varianty ani trochu nelákají. Podle autorů studie to hraničí se závislostí, která se dá přirovnat k touze po omamných látkách. V tiskové zprávě pak vysvětlují, že jde o vůbec první výzkum, který poukazuje na to, že i malé změny lidské stravy mohou přepojit mozkové obvody a zvýšit dlouhodobé riziko nadměrného požitkářství a tím i pravděpodobnost nekontrolovatelného přibírání na váze. Vlastně, hrozeb je tu víc.

Depka kvůli koblize?

Tučná a sladká jídla se často dávají do spojitosti i s podlomeným psychickým zdravím, neboť je prokázáno, že lidé, kteří je konzumují, mají výrazně vyšší míru deprese, úzkostí a dalších duševních poruch. Na frak kvůli nim ale dostává také libido (3) a mladistvý vzhled (4). Nic dobrého z nich tedy skutečně nekouká.

Zdroje: (1) www.cell.com/cell-metabolism/fulltext/S1550-4131(23)00051-7#secsectitle0075, (2) www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0165032723001386, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22804876/, (4) www.sciencedaily.com/releases/2020/02/200218161720.htm






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat