Esenciální oleje podporující ženské zdraví

01.04.2023 | Zdraví

Žena je bytost krásná, silná a dechberoucí. A proto si zaslouží, aby o ni bylo pečováno. S tím mohou pomoci esenciální oleje, z nichž některé jsou přímo služebníky ženství!

Každá žena je jedinečná, má různé potřeby v závislosti na životní fázi, ve které se právě nachází. Používání esenciálních olejů jí je však ku prospěchu vždy. Jaké poklady by jí doma neměly chybět?

Bergamot

Aromatické oleje se po staletí používají k podpoře vitality a k léčbě zdravotních a kosmetických problémů, a to včetně akné. Právě to je jedním z nejčastějších příznaků hormonální nerovnováhy a netýká se pouze dívek v pubertě. Kdo proti němu bojuje? Přece bergamot. Studie prokázaly, že krotí zánětlivá kožní onemocnění, pozitivně ovlivňuje náladu, úzkost, bolest a stres (1).

Šalvěj muškátová

U premenopauzálních žen může menstruační cyklus přijít s řadou příznaků v důsledku neustálých změn hormonálních hladin, včetně křečí, výkyvů nálady a bolavých svalů. Předpokládá se, že esenciální oleje, jako je třeba šalvěj muškátová, podporují hormonální rovnováhu a zároveň zmírňují příznaky, které se objevují před a během menstruační fáze cyklu. Šalvěj také má stimulační a sedativní vlastnosti, jež mohou pozvednout náladu a podpořit relaxaci, zároveň léčí hormonální nerovnováhu způsobenou stresem a celkově je coby antidepresivní prostředek báječná (2).

Levandulový esenciální olej

Tradičně se uvádí, že levandule má řadu terapeutických a léčebných vlastností, od navození relaxace až po léčbu parazitárních infekcí, popálenin, bodnutí hmyzem a křečí. Přibývá důkazů naznačujících, že levandulový olej je účinný při léčbě několika neurologických poruch (3). V každém případě je to sedativum, které se po staletí používá k léčbě problémů se spánkem. Linalool, jedna z hlavních složek levandulového oleje, vykazuje antibakteriální a protiplísňové vlastnosti, které čistí a zklidňují přetíženou pokožku.

Geránium

Geránium také patří do skupiny tzv. „ženských“ esencí. Má vyrovnávací vlastnosti, které podporují pocit soustředění a klidu během fyzického nebo emocionálního stresu. Geránimu zklidňuje příznaky menstruace a menopauzy (4).

Neroli

Citrusové, sladké a zvláště květinové, exotické aroma neroli se považuje za uzemňující. Tento olej podporuje pozitivnější náladu. Někdo na neroli nedá dopustit z důvodu, že stimuluje libido. Buď jak buď, neroli podle vědců zmírňuje porodní bolesti (5).

Jak používat?

Esence přidávejte do koupelí, inhalujte je, míchejte s nosným olejem (třeba kokosovým) a uplatňujte je při masážích. Vhodné je taky pár kapek nakapat do lahve s rozprašovačem a vodou. Provoňte svůj domov!

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30847114/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24802524/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3612440/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2529395/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8871902/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat