Kde začíná a končí péče o čerstvé rány a jizvy

28.03.2023 | Zdraví

Někteří lidé považují své jizvy za svůj životní deník, který jim připomíná, co všechno již mají za sebou. Jizvy jsou přirozenou součástí procesu hojení těla a vyžadují určitou péči. Proč se neobejdete bez SPF 30 a jaké změkčovadlo použít?

Když je kůže poškozena nehodou, zraněním nebo operací, tělo vytváří novou tkáň vyrobenou z kolagenu. To proto, aby mezery v pokožce uzavřelo. Nový kolagen vytvořený k vyplnění rány však nemá stejnou texturu jako okolní kůže, takže platí, že ne všechny jizvy jsou stejné (1). Typ a konečný vzhled jizvy taky částečně ovlivňuje to, jak o čerstvou ránu pečujete. Víte, co dělat?

Udržujte ránu čistou

Ihned poté, co se rána objeví, většina lidí sahá po peroxidu vodíku nebo jiném antiseptiku, v domnění, že tím zabrání riziku bakteriálních infekcí. Pravda je taková, že právě peroxid vodíku může zvýšit zánět a nahrát destrukci hojící se kůže, což zjizvení paradoxně nahrává. Nejlepším pomocníkem k vyčištění právě vzniklé rány je vlažná tekoucí voda.

Nečekejte příliš dlouho na stehy

K zahojení ran není vždy nutný lékařský zásah, ale v závislosti na závažnosti zranění vám mohou prospět stehy, což pochopitelně posoudí lékař. (Pokud uplyne příliš mnoho času mezi zraněním a lékařským ošetřením, mohou se v ráně nahromadit zárodky nebo bakterie.)

Udržujte ránu vlhkou

Po vyčištění rány ji udržujte vlhkou, abyste předešli jizvám. Obecně jakékoli změkčovadlo, jako je vazelína, zpomalí tvorbu strupů. Proto ránu navlhčete vazelínou a zakryjte obvazem. Takto opakujte, dokud se otevřená rána zcela nezahojí nebo dokud nejsou odstraněny stehy.

Odolejte škrábání

Dermatologové obecně doporučují za žádných okolností pokožku neškrábat, neboť to situaci akorát zhoršuje. Můžete také zvýšit riziko infekce způsobené bakteriemi na rukou. Rány se zásadně dotýkejte pouze čistýma rukama a jedině tehdy, když ji potřebujete vyčistit, navlhčit, „přebalit“ či jemně promasírovat. (Masáž výrazně ovlivňuje proces hojení, zvláště během prvního roku.)

Nevynechávejte ochranu před sluncem

V ideálním případě by každý měl denně nanášet opalovací krém, zvlášť pokud máte co do činění s čerstvým zraněním. Obecnou radou je každodenní nošení SPF 30 nebo vyšší a opakované nanášení každé dvě hodiny při pobytu venku. V zásadě ochrana jizvy před sluncem napomáhá jejímu blednutí.

Léčba jizev

Časem jizvy přirozeně vyblednou samy, aspoň částečně. Chcete je úplně vyzmizíkovat? Pak v závislosti na typu jizvy zvažte ošetření v ordinaci dermatologa. K dispozici jsou lasery, chemické peelingy, chirurgická revize či kryochirurgie.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK535406/, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482198/ - zbytek článku






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat