Nadbytek i nedostatek spánku způsobuje infekce

Spíte méně než šest hodin? Pak jste podle všeho výrazně náchylnější k infekcím. Jenže pozor – to stejné platí i v případě, že pod peřinou trávíte více než devět hodin. Co se týká nočního odpočinku, musíte jít po střední cestě!

Není sebemenších pochyb o tom, že kvalitní spánek je pro psychické i fyzické zdraví naprosto nepostradatelný. Ovšem jeho léčivé schopnosti mají jednu dost zásadní podmínku – musí ho být tak akorát.

Ani málo ani moc

Chcete se vyhnout infekcím? Spěte. Ovšem ne příliš dlouho. I takhle nějak by se dal citovat závěr jistého ospalého průzkumu, o němž se zmiňuje magazín Frontiers in Psychiatry (1). Jeho autoři, kterými jsou experti z norské vysoké školy University of Bergen, si udělali výlet do několika lékařských ordinací, kde zpovídali 1 848 pacientů čekajících na vyšetření či běžnou kontrolu. Cílem bylo zjistit, zda tito lidé v průběhu posledních třech měsíců bojovali s infekcí, popřípadě jestli jim byla předepsána antibiotika. Souběžně se vědci vyptávali na spánkové návyky respondentů. Jaké poznatky to přineslo?

Klíčové číslo je sedm

Ukázalo se, že účastníci, kteří uvedli, že obvykle spí déle než devět hodin, se s vleklou infekcí skutečně setkali, a to ve 44 procentech případů. Zajímavé ovšem je, že z obliga nebyli ani ti, co v pyžamu trávili méně než šest hodin – u nich byla pravděpodobnost potřeby antibiotik vyšší o 27 procent. To znamená, že nedostatek i nadbytek nočního odpočinku nás k infekcím dělá skutečně náchylnější. Jak jste si asi teď správně spočítali, zlatá střední cesta je v tomto případě nějakých sedm prospaných hodin, což mimochodem doporučuje i americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (2). A nejen kvůli těm zmiňovaným infekcím!

Dvě stránky jedné mince

Časté ponocování způsobuje viditelné stárnutí mozku. V nejhorší praxi to může dopadnout tak, že kvůli jedné noci v bdělém stavu tento orgán zestárne o jeden až dva roky (3). Pokud si naopak hodně přispíte, a to devět až deset hodin, riskujete zase srdeční komplikace (4). Jak vidno, nic se nemá přehánět…

Zdroje: (1) www.blog.frontiersin.org/2023/03/02/sleep-too-much-or-too-little-and-you-might-get-sick-more-scientists-find/, (2) www.cdc.gov/sleep/about_sleep/how_much_sleep.html, (3) www.jneurosci.org/content/early/2023/02/07/JNEUROSCI.0790-22.2023, (4) www.academic.oup.com/eurheartj/article/40/20/1620/5229545?login=false






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Tagliatelle s hráškem

(5 hlasů)

Langoše

(1 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat