Keto dieta může zvýšit riziko srdečních chorob

Keto dieta je zaměřena na nízký obsah sacharidů a vyšší podíl tuků. To stravování nejenže trochu limituje, nehezky to ovlivňuje i hladinu cholesterolu, kvůli čemuž prý narůstá riziko kardiovaskulárních chorob. Hubneme tedy na úkor srdce? A co na to životní prostředí?

Jestli se nějakým způsobem zajímáte o trendy ve výživě, zdravé stravování a hubnutí, jistě jste o ketonové dietě slyšeli už mnohokrát. Ostatně, kdo také ne? Vždyť si její účinky nemohou vynachválit ani známé hollywoodské celebrity, které ji často propagují na svých sociálních sítích. Opravdu je ale tak zázračná? A tělu nijak neškodí?

Hubnutí, které odnese srdce?

Keto dieta je druh nízkosacharidové stravy s vyšším obsahem tuku. Jejím hlavním cílem i principem je uvedení těla do metabolického stavu zvaného ketóza, při kterém dochází k čerpání energie z vlastních tukových zásob. Zda pak kila dolů letí sama? Možná ano, ale za štíhlejší křivky můžete hodně draze zaplatit. Vědecká zjištění totiž naznačují, že ketu podobné redukční vzorce zvyšují riziko závažných srdečních komplikací až dvojnásobně (1). A to je do hezkého světla rozhodně nestaví! Co je tady za problém?

Už zase ten cholesterol

Odborníci vypozorovali, že lidé, kteří dodržují výše zmíněný stravovací režim, mají zvýšené hladiny „špatného“ cholesterolu, kvůli čemuž jsou náchylnější ke kardiologickým onemocněním. To je důsledek právě té tučnější stravy, která eliminuje další nezbytné a zdravé skupiny potravin, jako je ovoce či zelenina, dále pak luštěniny a celozrnné výrobky (3). Je tu ale i další podstatné negativum.

Keto není eko!

Keto dieta, a to spolu s paleo dietou, bývá považována za vůbec nejhorší redukční plán pro životní prostředí (2). Odhaduje je, že vytvoří necelé tři kilogramy oxidu uhličitého na každý tisíc spálených kalorií. Ne, tohle zapřisáhlí zastánci ekologie neslyší rádi! Aby toho nebylo málo, stále častěji se objevují názory, že obě uvedené diety nejsou dostatečně účinným dlouhodobým řešením.

Zdroje: (1) www.acc.org/About-ACC/Press-Releases/2023/03/05/15/07/Keto-Like-Diet-May-Be-Linked-to-Higher-Risk, (2) www.eurekalert.org/news-releases/981030, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5452247/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Boloňská omáčka

(2 hlasů)

Čočková polévka

(1 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat