Vlivem nedostatečného spánku mozek viditelně stárne

Stačí jedna jediná probdělá noc a váš mozek může zestárnout o celé dva roky. Naštěstí ale existuje „medicína“, která ho dokáže zase zotavit a omladit. O jakou jde?

I když je stárnutí nezvratný a zcela přirozený proces, společnost ho pořád tak nějak odsuzuje. I proto nakupujeme omlazující krémy, podstupujeme kosmetické procedury a děláme maximum proto, abychom na svůj věk ani trochu nevypadali. Jenže co náš mozek? I jeho se to týká! Už jste slyšeli o tom, že kvůli nedostatku spánku stárne mnohem rychleji?

Kdo nespí, má to spočítané

Spánková deprivace mívá celou řadu zhoubných účinků na lidské zdraví. Kromě toho, že logicky způsobuje únavu a odporuje soustředění, narušuje také rozhodovací procesy a oslabuje imunitu (1). Rovněž zvyšuje náchylnost k infekcím a respiračním potížím (2), přičemž naopak snižuje odolnost vůči stresu (3). Přisuzuje se jí také nadváha, obezita a celkově špatná činnost metabolismu (4). Na seznamu jejích negativních účinků se teď objevil další. A vyvede z vás z míry!

Bdělost přidává mozku roky navíc

Poznatky nedávné studie (5) zveřejněné v magazínu Journal of Neuroscience varují, že pouhá jedna probdělá noc může v některých případech zapříčinit změny v mozkových strukturách, kvůli čemuž je pak mozek viditelně starší o jeden až dva roky. Prokázala to měření u 134 dospělých dobrovolníků, kteří po dobu jednoho týdne naspali různé množství hodin. Také vás teď s hrůzou napadá, že jste poslední dny v pyžamu rozhodně nebyli tak dlouho, jak obvyklé spánkové směrnice doporučují? Klid, úplnou katastrofu to nutně znamenat nemusí. Nebo snad neznáte rčení, které praví, že čím se zkazíš, tím se spravíš?

Dluhy se mají splácet

Ačkoli to teď vypadá, že vlivem bezesných nocí váš mozek zestárne neuvěřitelně rychle, autoři zmíněné studie zjistili i to, že se tento orgán dokáže sám zotavit a „omladit“ na předchozí úroveň, a to tehdy, když spánkový dluh zase vyrovnáte. Jinými slovy – stačí se opět dobře a kvalitně vyspat a krize zažehnána! Tak ještěže tak…

Zdroje: (1) www.healthline.com/health/sleep-deprivation/effects-on-body#Central-nervous-system, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2876696/, (3) www.sleepfoundation.org/sleep-deprivation, (4) www.hsph.harvard.edu/obesity-prevention-source/obesity-causes/sleep-and-obesity/, (5) www.jneurosci.org/content/early/2023/02/07/JNEUROSCI.0790-22.2023






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat