Možné vedlejší účinky po přechodu na keto dietu

Chcete zkusit keto dietu? A opravdu o ní víte všechno? V prvních dnech vám totiž může způsobit zvracení, průjem i nevolnost. Také vám zřejmě zhorší fyzickou a sportovní výkonnost. To nejhorší ale teprve přijde…

Zase jste slyšeli o ketogenní dietě, na jejíž účinnost přísahají i celebrity, jako jsou například herečky Halle Berry a Gwyneth Paltrow, podnikatelka Kim Kardashian nebo brazilská topmodelka Adriana Lima (1)? Tento redukční režim se odvíjí od sníženého množství sacharidů, což nastolí proces ketózy, při němž tělo efektivně spaluje tuky na energii. Lékaři se domnívají, že tato dieta není přínosná jen pro hubnutí, neboť může pomoci i při léčbě epilepsie, a to tak, že snižuje frekvenci záchvatů (2). Na stranu druhou se ale netají tím, že může přinést i jistá rizika. Na co se raději připravit, pokud o ketu uvažujete?

Únava a nevolnost jako první úskalí

Někteří lidé si po začátku ketodiety stěžují na gastrointestinální potíže, zvracení, velkou únavu a letargii. Proč se to děje? Je to dáno tím, že tělu dojde cukr, proto k výrobě energie využívá tuky, aby mohlo fungovat (3). Žlučník, který produkuje žluč, čímž tuky odbourává, se pak ale cítí poněkud přetížený, takže přicházejí problémy. Příliš tomu nepomáhá ani nedostatek vlákniny s ketodietou často spojovaný. S čím dalším počítat?

Sportovní výkony se poněkud zhorší

Že vám to po zahájení tohoto stravovacího režimu ve sportu zřejmě moc nepůjde, to vyplývá ze studie z roku 2018 (4). Její poznatky uvádí, že jedinci na ketu podávají horší fyzické výkony, s čímž úzce souvisí vyšší kyselost organismu. Dalším důsledkem je tedy reálná ztráta svalové hmoty. Ovšem není to ještě to nejhorší, co se může stát.

Riziko srdečních chorob kvůli hubnutí?

Výzkum zveřejněný v magazínu European Heart Journal zase prokázal, že zatímco krátkodobá dieta s nízkým obsahem sacharidů pomáhá zlepšit tělesnou hmotnost, krevní tlak a další zdravotní ukazatele, tato konkrétní dieta může z dlouhodobého hlediska zvýšit riziko předčasného úmrtí na kardiovaskulární onemocnění (5). Důvodem je omezení rozmanitého jídelníčku, a tedy i nedostatek klíčových živin. Pro a proti si tady tedy zhodnoťte sami.

Zdroje: (1) www.everydayhealth.com/ketogenic-diet/diet/celebrities-cant-get-enough-ketogenic-diet/, (2) www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2021.702802/full, (3) www.health.com/weight-loss/keto-flu, (4) www.minervamedica.it/en/journals//article.php?cod=R40Y2019N04A0600, (5) www.academic.oup.com/eurheartj/article/40/34/2870/5475490?login=false






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat