Když nohy voní jako ocet, zbystřete

Sundáte si boty nebo ponožky a ihned je místnost zamořená odpudivým, octovým odérem. Proč vaše nohy takto zapáchají a co se s tím dá dělat?

Ocet je nepostradatelnou kuchyňskou přísadou a zároveň pomocníkem v domácnosti, který je skvělý nejen na čištění, ale také na dezinfekci. Když však přejdeme od jídla k tělu, pokud se z nohou line kyselý zápach podobný právě octu, není to dobré znamení.

Proč voní nohy jako ocet?

Nohy páchnoucí po octu jsou v podstatě odporným zápachem, který pochází z lidského potu. Pokud se tedy hodně potíte, váš pot může zapáchat jako ocet. Tento stav je běžný u teenagerů, jež se hodně potí většinou kvůli hormonálním změnám. Se zápachem se často setkávají i osoby s hyperhidrózou, což je kožní onemocnění projevující se výrazným vylučováním potu nad hranici normy. Ovšem i lidé, kteří mají cukrovku, plísňovou infekci nebo trpí onemocněním štítné žlázy, nejsou ušetřeni.

A pozor, dokonce i u některých onemocnění ledvin, kdy se v krvi začne produkovat nadbytečná močovina, dochází ke zvýšené produkci potu, který svým zápachem připomíná ocet. To se děje proto, že se močovina působením bakterií, jež se nacházejí na kůži, rozkládá.

Tipy, jak se zbavit zápachu po octu

Nadměrného pocení se můžete zbavit přidáním klanoprašky čínské (Schisandra chinensis), též magnolky čínské, což je rostlina z čeledi klanopraškovité, do své stravy. Osvědčuje se ovšem i kozinec blanitý (Astragalus propinquus), který se kupříkladu v tradiční čínské medicíně používá po tisíce let. Důležitou roli pak hraje hygiena, která zajistí, že vás nebude cítit na kilometry daleko.

Myjte si nohy alespoň dvakrát denně

Pocení je hlavním důvodem, proč z vašich nohou vychází nepříjemný zápach. Je tedy velmi důležité udržovat nohy čisté a suché. Umyjte si je alespoň dvakrát denně, než si obléknete ponožky a boty.

Noste bavlněné ponožky

Bavlna je prodyšná látka, a proto je pro nohy skvělou volbou. Vždyť ony také potřebují dýchat! V tašce s sebou noste i jedny ponožky na výměnu. Jakmile ucítíte byť malou vlhkost v botách, „převlékněte“ se do suchého.

Používejte antiperspiranty

Vybírejte si antiperspiranty, které obsahují hexahydrát chloridu hlinitého. Ten pomáhá kontrolovat nadměrné pocení. Jakmile pocení budete schopni ovládat, zmizí i kyselý zápach.

Pečujte i o boty

A co když už jsou boty načichlé octovým zápachem tak, že se do nich bojíte obout? Použijte jedlou sodu, jež vyniká jednou výbornou vlastností: dokáže účinně absorbovat pachy. Proto vložte prášek jedlé sody do bot, nechte působit minimálně přes noc a ráno jej vysypte. Pokud výše uvedená opatření nefungují, měli byste se poradit s lékařem.

Zdroje: www.cdnsciencepub.com/doi/10.1139/w05-130 - celý článek






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pizza šneci

(2 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat