K domácím lékům na virovou horečku patří i voda

Virové horečky jsou infekční choroby virového původu, jak už název napovídá, které jsou charakterizované horečnatým průběhem. Využijte nějaký z domácích prostředků a udržte je pod kontrolou. Tělo to náležitě ocení!

Roční období se mění, a právě změny počasí mohou výrazně přispět ke zdravotním problémům, kupříkladu horečce, jež je způsobena virovým onemocněním, kašli a nachlazení. Naštěstí není třeba panikařit. Domácí prostředky jsou tu!

Hodně pijte

Virová horečka obvykle způsobí, že tělo je mnohem teplejší než obvykle. Organismus v návaznosti na to zareaguje s přirozeností sobě vlastní – začne se chladit potem. Nadměrné pocení však může vést ke ztrátě tekutin a přispět k dehydrataci. Z tohoto důvodu si hlídejte pitný režim.

Odpočívejte

Virová horečka může zanechat vaše tělo unavené a vyčerpané. Proč? Právě v této době se organismus snaží tvrdě pracovat, aby se ubránil infekci. A na to potřebuje hlavně klid! Proto přes noc spějte alespoň osm, devět hodin. A zkuste si lehnout i po obědě, je-li to možné.

Zabalte se

Pokud máte příliš vysokou horečku, vezměte ručník nebo prostěradlo a namočte jej do vody 25–30 °C teplé. Po vyždímání se zabalte a vyčkejte 15–20 minut. Po uplynutí této doby se zábal v případě potřeby mění.

Pijte bylinkové čaje

Bylinné čaje jsou skvělou volbou při léčbě horečky. Starají se o hydrataci, ale mohou také produkovat pot a zároveň posílit imunitní systém, aby vám pomohl rychleji se zotavit. V tomto směru se uplatňují květy černého bezu, šanta kočičí (šetrná volba pro děti), řebříček, kůra vrby bílé, echinacea a meduňka. Do čaje lze přidat citronovou šťávu a med pro extra podporu vitaminu C. (Nikdy však nedávejte med dítěti mladšímu jednoho roku.)

Vyzkoušejte koupel s epsomskou solí

Epsomská sůl poskytuje tělu hydrataci a hořčík a zároveň z těla odvádí toxiny. Přidejte dva šálky epsomské soli do teplé (ne studené) koupele a namočte se (10–15 minut pro děti a 20–30 minut pro dospělé).

Zkontrolujte svůj jídelníček

Když máte virovou horečku, je důležité držet se dál od kořeněných a mastných jídel, které tělo zatěžují. Preferujte spíš vývary, čerstvé ovoce a zeleninu. Pokud horečka přetrvává déle jak šest dní, kontaktujte lékaře.

Zdroje: www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00325481.1988.11700303 - celý článek






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pizza šneci

(2 hlasů)

Boloňská omáčka

(2 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat