Benefity pravidelné suplementace vitaminu C

22.02.2023 | Zdraví

Vitamin C má na lidské zdraví spoustu účinků. Někdy se ale stane, že jeho přijímané množství ze stravy z různých důvodů nestačí.

V tu chvíli přicházejí na řadu vitaminové tablety, které požadovaný příjem spolehlivě doplní. Jaké množství vitaminu C je ale pro tělo žádoucí a jaké výhody plynou ze suplementace?

Vhodné množství vitaminu C

Při výběru vitaminových tablet jistě narazíte na různá množství vitaminu C, obsaženém v jedné dávce. Setkat se můžete s čísly, jako jsou 250, 500 nebo klidně i 1000 mg. Přičemž poslední zmíněná dávka představuje zhruba 11 doporučených denních dávek.  Potřebuje ale lidské tělo opravdu tolik, a jaké jsou výhody zvýšeného příjmu tohoto vitaminu? Denně bychom tedy měli přijmout něco kolem 80–100 mg vitaminu C, což nemusí být při pestré stravě zase tak obtížné zkonzumovat (1). 

Výhody suplementace vitaminu C

Vitamin C má v lidském těle spoustu funkcí a napomáhá i různým tělesným procesům. Například se přímo podílí na tvorbě kolagenu, tím pádem je prospěšný pro zdraví vlasů, kůže i nehtů. Dále napomáhá zdravé funkci cév a nervové soustavy a vstřebávání železa. Výrazně také dokáže ovlivnit pocit únavy, a to nejen po tréninku (2). 

Vliv na imunitu

Poměrně významný vliv má vitamin C na lidskou imunitu. Není to sice nějaká zázračná pilulka, po které nebudete nikdy nemocní, ale prokázalo se, že dokáže zkrátit dobu nachlazení. Při cvičení také prochází lidská imunita nejednou zkouškou, proto je vhodné zvýšenou konzumaci vitaminu C zvážit i v tomto případě (3).

Nic se ale nemá přehánět. Příliš vysoké dávky tohoto vitaminu mohou zapříčinit bolesti břicha, průjmy a plynatost. Ani jedna ze zmíněných možností není příjemná a zdraví prospěšná, takže pokud si nejste jisti, kolik vitaminu C přijímat, poraďte se raději se svým lékařem nebo lékárníkem (4).

Potraviny obsahující vysoké množství vitaminu C

Dostatečného příjmu vitaminu C lze poměrně lehko dosáhnout i z přírodních zdrojů, a to v podobě ovoce a zeleniny. Ze zástupců zeleniny lze jmenovat například brokolici, papriku, kedlubnu nebo květák. Naopak z ovoce lze jmenovat například pomeranče, jahody, rybíz, borůvky nebo mandarinky. Některé z těchto druhů v sobě snadno obsáhnou něco mezi 50–150 mg vitaminu C na 100 g. Možná vás překvapí, že nezanedbatelné množství céčka v sobě skrývají i brambory, které jej obsahují až 25 mg na 100 g (5).

Zdroj: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23440782/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23440782/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7918905/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7296342/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7918462/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat