Doplňky stravy pro zdravě fungující tělo

04.03.2023 | Zdraví

Při zvýšené fyzické aktivitě, v podobě pravidelného cvičení, je dobré zahrnovat do jídelníčku i vitaminy a minerály, přijímané uměle mimo běžnou stravu.

Vitaminové přípravky dokážou pomoci s rychlejší regenerací těla po cvičení, dokážou připravit tělo na sportovní výkon a udržují silnou imunitu. 

Kdy využívat doplňky stravy

V případě, že běžná strava neposkytuje dostatek vitaminů a minerálů, přichází na řadu doplňky stravy. Ty by měly vždy dostávat svému jménu a sloužit jako doplňky již vyvážené stravy a v žádném případě se ji nepokoušet nijak nahrazovat. Doplňky stravy a vitaminy upotřebí lidé s vyšší tělesnou zátěží při cvičení i v práci, také se zvýšenou psychickou zátěží i lidé se slabší imunitou. Lidé, kteří z nějakého důvodu nejedí některé potraviny jako vegani a vegetariáni, by zase měli zvážit přijímání doplňků stravy, jako je zinek a železo, kterých mohou mít nedostatek (1).

Vitaminy a minerály

Na trhu existuje velká spousta doplňků stravy. Které z nich ale vybrat, abychom dosáhli vyváženého jídelníčku, bohatého na vitaminy a minerály? Jedním z důležitých vitaminů pro tělo je vitamin C. Pomáhá s udržením silné imunity a při tvorbě kolagenu. Snižuje také pocit únavy a pomáhá se správnou funkcí cév a nervové soustavy. Dalším důležitým vitaminem je komplex vitaminu B, tedy B1, B2, B3, B5, B6, B9 a B12. Vitaminy skupiny B dokážou pomáhat s regenerací po cvičení, budováním svalové hmoty a vstřebáváním makroživin. Dalším užitečným doplňkem stravy je hořčík, který je skvělým pomocníkem při křečích a vitamin D, který zaručí pevnou imunitu a správně fungující svalstvo. Dále je potřeba zmínit železo, zinek a vitamin E. Všechny tyto vitaminy je možné přijímat individuálně v jednotlivých doplňcích stavy, nebo formou multivitaminu (2).

Na co dávat pozor

Při konzumaci doplňků stravy je potřeba dávat pozor na tzv. DDD, tedy doporučenou denní dávku, kterou byste rozhodně neměli překračovat. Samozřejmě existují výjimky, jako jsou vrcholoví sportovci. Běžný člověk by se měl ale držet toho, co je napsané na obalu a ideálně vše konzultovat s lékařem. Vždy platí všeobecně známé rčení, že všeho moc škodí. Doporučená denní dávka se udává buď v miligramech, nebo v IU, tedy jednotkách. U přijímání doplňků stravy a vitaminů by měli být obezřetní zejména lidé s nějakými zdravotními problémy či s nedostatkem vybraných vitaminů (3).

Zdroj:(1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6353240/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7019700/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK218768/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Dršťková polévka

(2 hlasů)

Lasagne

(2 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat