Zabouchněte před nosem zimním virům

01.02.2023 | Zdraví

V tomto období se lidé setkávají převážně s nemocemi horních cest dýchacích, proto lékaři vydávají seznamy preventivních opatření, která brání zimním virům v šíření. Znáte je?

Zima je tradičně obdobím nachlazení a chřipek, nicméně závažná virová onemocnění, jaká jsou letos k vidění, prý bývají nejhorší za posledních pár let. Braňte se proti nim (1)!

Ve veřejných prostorách noste respirátory

Obchody, úřady, zdravotnická zařízení, městská hromadná doprava. Noste roušku na veřejných místech, infekce RSV je vysoce nakažlivá a může se rychle šířit drobnými kapénkami vzduchem, když nakažený člověk kýchne nebo zakašle. Od ostatních dodržujte odstup.

Důsledně dodržujte hygienu rukou

Jakmile se dotknete madla nákupního vozíku nebo třeba kliky, umyjte si ruce a ideálně použijte dezinfekci.

Zaměřte se na zdravou výživu

Imunitní systém potřebuje správnou výživu, hydrataci a spánek, aby mohl fungovat a být odolný vůči invazi bakterií i virů. Z tohoto důvodu se vyhýbejte jídlům s vysokým obsahem cukru, sodíku a sacharidů, místo toho se zaměřte na vyváženou škálu ovoce a zeleniny, zejména zelené listové zeleniny, jako je salát, kapusta a špenát. Tyto přírodní poklady jsou bohaté na vitaminy a minerály.

Pijte hodně vody

Každá buňka v těle potřebuje ke svému fungování vodu. Hydratace nemusí nutně chránit před bakteriemi a viry, ale prevence dehydratace je důležitá pro vaše celkové zdraví i stabilní hladinu cukru v krvi.

Nespoléhejte se na doplňky stravy

Živiny čerpejte ze skutečného jídla. Doplňky stravy z lékárny nebo drogerie nejsou náhradou za vyváženou stravu. Lékaři varují, že kde kdo užívá předražené mega vitaminy a minerály, které jsou daleko za doporučenými denními požadavky pro dospělé, což ve finále představuje pouze velmi drahou moč a stolici.

Každý den cvičte

Je jedno, zda si dáte za cíl ujít 10 tisíc kroků denně nebo pokořit 45 minut kardia. Jakýkoli druh pohybu, který zvýší srdeční frekvenci, se počítá. Pokud se nehýbete, je to jako mít auto celou zimu v garáži – věci nefungují tak dobře. Člověk jako takový je kardiovaskulární tvor. Jedním ze způsobů, jak zefektivnit činnost srdce a cirkulaci kyslíku, je právě cvičení. To pomáhá spolupracovat s imunitním systémem a zajišťuje, že se bílé krvinky, které bojují s nemocemi, dostanou tam, kam mají.

Vyhledávejte čerstvý vzduch a sluneční světlo

Čerstvý vzduch a sluneční světlo poskytují emocionální a mentální oživení. Slunce navíc dodává i cenný vitamin D, proto ho vyhledávejte na 5-15 minut několikrát týdně, než si všimnete rozdílu.

Adekvátně spěte

Spánek je pro tělo důležitý, neboť během nočního odpočinku se organismus regeneruje a obnovuje, včetně imunitního systému.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5871211/ - celý článek






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat