Nutriční benefity miso pasty

01.02.2023 | Zdraví

Miso pasta, nebo jednoduše miso, je pasta vyrobená z fermentovaných sójových bobů. K čemu se používá a proč byste ji i vy měli zkusit?

Miso pasta pochází z Číny, ale do Japonska ji přivezli asi před 1300 lety buddhističtí kněží, kteří ji používali ke konzervaci potravin v letních měsících. V průběhu let se miso stalo základem japonské stravy. Dnes se používá k nakládání zeleniny, ryb a masa. Je také klíčovou složkou miso polévky, má relativně vysoký obsah bílkovin, ale také vysoký obsah sodíku (1). Co všechno od ní můžete očekávat?

Nutriční profil

Jedna polévková lžíce miso pasty poskytuje 33,7 kalorie a má 4,3 gramu sacharidů. V miso pastě je malé množství cukru (1,1 g) a vlákniny (0,9 g), proto většina receptů vyžaduje maximálně jednu až dvě polévkové lžíce pasty. Některé zdroje však propagují přítomnost vitaminů a minerálů, zejména vitaminů skupiny B, manganu, mědi a vitaminu K. Jedinou významnou mikroživinou v miso pastě je pak již zmiňovaný sodík. Obecně se udává, že potraviny jako miso pasta, jež se konzumují ve velmi malých množstvích, mohou některým lidem poskytnout určité zdravotní výhody (1).

Lepší kontrola krevní glukózy

Existují určité důkazy, že přidání sójových potravin může u některých lidí zlepšit glykemickou odezvu. Výzkumníci (2) proto uvádějí, že sójové potraviny jsou vhodnou součástí diet určených ke zlepšení kontroly hladiny glukózy v krvi a inzulinu.

Nižší krevní tlak a srdeční frekvence

Přehled výzkumu (3) z roku 2020 publikovaný v časopise Environmental Health and Preventative Medicine zkoumal vztah mezi zdravotními účinky soli konzumované v miso polévce a soli přijímané z jiných potravin. Je známo, že vysoký příjem soli zvyšuje krevní tlak a je spojen s výskytem hypertenze.

Autoři studie (3) zjistili, že na základě současných důkazů miso polévka nezvyšuje krevní tlak a srdeční frekvenci, tedy aspoň ve srovnání s ekvivalentním příjmem soli. Akademici na základě těchto dat objasnili, že účinek je částečně způsoben snížením aktivity sympatických nervů.

Nižší cholesterol

Mezi další výhody fermentovaných sójových potravin, ke kterým miso patří, jsou bílkoviny, jež snižují sérové ​​koncentrace celkového cholesterolu, lipoproteinů s nízkou hustotou (LDL cholesterol) a triglyceridů, pokud jsou konzumovány místo živočišných bílkovin (4). Sluší se uvést, že zájem o fermentované potraviny (včetně fermentovaného obilí, mléčných výrobků a živočišných potravin) v poslední době vzrostl.

Skladování a bezpečnost

Miso pasta by měla být skladována ve vzduchotěsné nádobě, po otevření patří do lednice. Při dodržování podmínek vydrží čerstvá asi rok. Miso pasta by neměla být zmrazená (1)!

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7461326/, (2) www.mdpi.com/2072-6643/13/5/1488, (3) environhealthprevmed.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12199-020-00883-4, (4) pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33562090/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat